Miten rakennetaan menestyvä ohjelmistokehitystiimi?

Artikkeli on tuotettu Identio Prochatin jakson pohjalta, jossa vieraana on Lyytin teknologiajohtaja Lauri Lehtonen. Kuuntele podcast-jakso Spotifyssa tai katso video YouTubessa.


Lyytin CTO Lauri Lehtonen vieraili studiossamme Identio Prochatin toisella kaudella. Laurin tie CTO:n saappaisiin sai alkunsa, kun hän päätti keskittyä ohjelmistokehityksen sijaan siihen, miten rakennetaan muille ihmisille mahdollisimman hyvä ympäristö koodata. Lyytillä hänen työhönsä kuuluu mm. tiimien rakentaminen ohjelmistokehitysprojekteihin. Haastattelimme Lauria siitä, minkälaiset tekijät vaikuttavat ohjelmistotiimiin ja sitä kautta projektin onnistumiseen.

Mitä rooleja toimivassa ohjelmistokehitystiimissä on?

Ohjelmistoprojektin roolit riippuvat tietenkin siitä, mitä ollaan tekemässä. Usein kriittisin rooli liittyy kuitenkin siihen, että miten ja kenen toimesta tekemistä ohjataan. Ohjelmistokehittäjät ja designerit osaavat tehdä oman työnsä todella hyvin, mutta jos ohjaus ei toimi, niin yleensä päädytään tekemään vääriä asioita tai ei saada oikeita asioita aikaiseksi. Tiimissä pitää siis olla selkeä ohjaaja. Scrumissa ohjaaja on esimerkiksi product owner. Totta kai tiimissä pitää myös olla osaaminen ja toteutuskyky, mutta nämä tulevat yleensä ohjaamista helpommin. Riittävästä eri osa-alueiden osaamisesta pitää myös huolehtia.

Milloin on järkevää palkata tiimiin IT-konsultti in-house tekijän sijaan?

Projektiin kannattaa palkata IT-konsultti silloin kun projektissa on jokin tietty teknologinen osa-alue, jota pitää kehittää, mutta jonka pariin on vaikea löytää osaajaa palkkalistoille. Joskus tarve osaajalle voi myös olla väliaikainen. Jos käytössä on esimerkiksi jokin spesiaali framework, niin osaamisen ostaminen konsultointina voi olla järkevää.

Toinen tilanne voisi olla sellainen, että projektissa on tarve saada osaamista nopeasti. Rekrytointi on hidasta, ja jos projekti pitää saada käyntiin esimerkiksi kuukaudessa, niin silloin oikeastaan ainoa vaihtoehto on palkata konsultti.

Konsulttien käyttämiseen liittyy myös se hyöty, että se tuo bufferia yrityksen talouden suunnitteluun. Välillä haetaan lisää osaavia tekijöitä, mutta välillä pitää supistaa, jolloin konsulteista on myös helpompi luopua kuin palkkalistoilla olevista tekijöistä.

Mitä riskejä IT-konsultin palkkaamiseen liittyy?

Jos konsultit ovat tehneet jotain tiettyä osa-aluetta pitkäjänteisesti niin, että tuotetalon omat kehittäjät eivät ole olleet mukana, niin työn omistajuuden siirtäminen voi olla haastavaa. Riskinä on ostaa liian pitkälle vietyä ja valmista, jolloin in-house tiimille ei synny tunnetta omistajuudesta ja jatkokehitys on siksi vaikeaa. Onkin hyvä rakentaa tiimi aina niin, että kaikilla osa-alueilla työskentelee sekä konsultteja että in-house tekijöitä. Tällöin omistajuus pysyy tiimillä, eikä sitä tarvitse siirtää konsulttien lopettaessa oman työnsä.

Mitkä ovat keskeisiä tekijöitä ohejelmistokehitystiimin menestymisen ja toiminnan kannalta?

Olen nähnyt todella menestyviä tiimejä, joissa kaikki sanovat, että täällä on hieno tehdä töitä, koska nämä ihmiset ovat minua fiksumpia ja yhdessä pystymme tekemään isoja juttuja. Tämä ”minua fiksumpia” -fiilis tulee siitä, että kaikki ajattelevat, että ympärillä on sellaista osaamista, jota itsellä ei välttämättä vielä ole ja mistä voi oppia. Kun tiimiin saa sellaisen dynamiikan, että kaikki katsovat toisiaan hiukan ylöspäin ja kokevat, että tässä on tilaisuus oppia, niin silloin saadaan aikaan toimiva tiimi.

Usein ajatellaan, että jos kädet liikkuvat näppäimistöllä, niin silloin ollaan tuottavia. Se ei kuitenkaan ole niin. Tuottavuuden määrittää se, mikä impakti saatiin niillä asioilla, mitä devattiin. Ja sen taas määrittää eniten se, mitä priorisoitiin.

Tärkeintä tiimin tuottavuuden ja tekemisen kannalta on selkeys siitä, mitä ollaan tekemässä ja mitkä ovat prioriteetit. Tämän takia product ownerin rooli on niin tärkeä. Hyvä scrum master taas osaa organisoida tiimin arjen siten, että oikeat asiat tapahtuvat. Jos rooleissa on epäselvyyttä, se tuottaa tehottomuutta tiimiin. Roolituksen tasapainoon saaminen on iso tekijä tiimin menestymisen kannalta.

Mistä tiimin rakentamisessa kannattaa lähteä liikkeelle?

Kannattaa miettiä mitä projektissa tehdään, mihin tiimiä tarvitaan ja mikä on tavoite. PO:n tai muun ohjaajan rooli pitää saada kuntoon. Alkuvaiheessa on yleensä oltava myös riittävästi senioriteettia ja kokemusta – varsinkin silloin, kun tehdään uutta – jotta liikkeelle lähteminen on sujuvaa.

Lähes aina kannattaa kuitenkin pitää eri tasoisia osaajia tiimissä. Pitkäjänteisessä tekemisessä juniorien palkkaaminen on investointi, koska sillä tavoin yritys varmistaa, että osaamista on kasvamassa jatkuvasti tulevaisuuden tarpeita varten. Suomessa meillä on yksinkertaisesti liian vähän ohjelmistokehittäjiä tarpeeseen nähden, joten tätä voi ajatella myös tekevänsä yhteiskunnan hyväksi.


Lue myös, miten olemme auttaneet Lyytiä ohjelmistokehityksessä.

Jos kaipaat ohjelmistoprojektiisi konsultteja, ota yhteyttä myyntiimme:

+358 40 568 4617

Kirjoittaja

Veera Ahonen

AD & UX designer

Kategoria


+358 40 568 4617


+358 40 568 4617

Scroll to Top