Sami Suo-Heikki, ohjelmistokehittäjä ja yksi Idention perustajista, esittelee blogisarjassaan lohkoketjuja, niiden toimintaa sekä kryptovaluuttoja. Sarjan muut kirjoitukset löydät tämän tekstin lopusta.
Vuoden 2020 alussa erilaisia kryptovaluuttoja on yli 5 000 ja määrä kasvaa kiihtyvää vauhtia. Kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo yhteensä on lähes 250 miljardia USA:n dollaria, josta bitcoin on vain 36 miljardia dollaria eli reilu 14 %.
Litecoin
Litecoin on vuonna 2011 julkaistu kryptovaluutta ja on yksi ensimmäisistä kryptovaluutoista, jotka ovat seuranneet Bitcoinin toteutusmallia. Bitcoinista eroten Litecoin käyttää salausalgoritminaan uudempaa Scrypt-salausta verraten Bitcoinin SHA-256 salaukseen. Litecoin on myös Bitcoinia nopeampi liittämään uuden lohkon lohkoketjuun näin tarjoten nopeammat transaktioiden käsittelyajat. Maaliskuussa 2020 Litecoin on maailman seitsemänneksi suurin kryptovaluutta 3,7 miljardin dollarin markkina-arvolla.
Libra
Vuoden 2020 odotetuin kryptovaluutta on Facebookin kehittämä Libra, jonka julkaisua odotetaan 2020 alkupuoliskolle. Facebookin lisäksi valuuttaa on ollut kehittämässä useampi IT-jättiläinen, kuten Uber ja Spotify sekä maksuvälitysyhtiöt kuten Visa, MasterCard ja PayPal. Libran odotetaan toimivan maksuvaluuttana ainakin Facebookin sisäisissä markkinapaikoissa.
Kuten muut kryptovaluutat, myös Libra on saanut paljon kritiikkiä. Syksyllä 2019, Ranska ilmoitti, että se aikoo estää Facebookia kehittämästä Libra-valuuttaa Euroopassa. Ranskan valtiovarainministeri on sanonut, että Libra aiheuttaisi riskejä valtioiden talousjärjestelmille, itsemääräämisoikeuksille sekä mahdollistaa Facebookin markkina-aseman väärinkäytön. Myös toisen ranskalaisviranomaisen huolenaihe on, että Libran myötä ihmiset voisivat hylätä kansalliset valuutat kriisiaikoina, mikä entisestään huonontaisi valtioiden yrityksiä ohjata taloutta.
Kansalliset kryptovaluutat
Kryptovaluutat ovat syntyneet tarpeesta luoda keskuspankista ja valtioiden vaikutusvallasta erottautunut valuutta. Monet valtiot ovat nähneet kryptovaluutat uhkana, kun se luo riskejä valtion omaan talousjärjestelmään. Nyt, kryptovaluuttojen yleistyessä, myös useampi valtio on ryhtynyt kehittämään omia, kansallisia kryptovaluuttoja. Kansallisten kryptovaluuttojen tarkoitus on toimia, kuten normaali raha, mutta samalla vähentäen mahdollista likviditeettiongelmaa ja säästää rahan tuottamisen kustannuksissa.
Arabiemiirikuntien Dubai julkaisi maailman ensimmäisen kansallisen kryptovaluutan vuonna 2017. Valuutan nimi on Emcash. Emcash-valuutat toimivat Dubain yksityisellä lohkoketjulla, ja sitä voidaan käyttää sekä valtion, että yksityisiin palveluihin, kuten kahvin maksamiseen, koulun lukukausimaksuihin ja rahan siirtämiseen. Toinen käytössä oleva kansallinen kryptovaluutta on Venezuelan Petro-valuutta. Petron tarkoituksena on täydentää valtion romahtavaa Bolivar-valuuttaa. Valtiot, kuten Viro, Ruotsi, Japani ja Venäjä ovat jo myös kehittämässä omia kryptovaluuttojaan.
Lohkoketju-blogisarjan muut osat:
Osa 1: Bysanttilaisen kenraalin ongelma
Osa 2: Miksi konsensus on tärkeää?
Osa 3: Tapoja muodostaa konsensus 1/2
Osa 4: Tapoja muodostaa konsensus 2/2
Osa 5: Kryptovaluuttojen historia