Itseohjautuvuus, vastuun jakaminen ja kasvun haasteet

Olen monesti sanonut, että minä en ainakaan ole kenenkään pomo täällä. Enkä aio tulevaisuudessakaan olla.

– Sami Suo-Heikki

Sami, Teemu ja Erika nauhoittivat uuden podcast-jakson, jonka puheenaiheena oli kasvavan yrityksen arki ja sen hyvät puolet sekä haasteet.

Miltä arki näyttää tällä hetkellä?

Teemu nosti heti esiin rennon meiningin. On kiva, kun toimistolla ei ole liian jäykkä fiilis.

Erikalle tuli mieleen pointti, joka korostuu varmasti vielä enemmän osa-aikaisena. On ihanaa, ettei tarvitse stressata siitä, koska tekee työnsä — kunhan tekee. Vaikka en pyörähtäisi toimistolla päivittäin, kukaan ei kyseenalaista sitä, olenko tehnyt töitä vai en. Luottamus on kunnossa ja se on arvokasta yhteishengen kannalta.

Teen itse eniten töitä Joonaksen kanssa, koska hän taituroi myynnin lisäksi myös osan sisällöntuotannosta. Lähetän kuitenkin luonnoksia usein myös yleisille kommenttikierroksille koko porukalle saadakseni tuoreita näkökulmia ja ajatuksia.

Teemu ja Sami tekevät yhdessä parikoodausta. Kaverin kanssa tehdessä koodaaminen on mukavaa, eikä aina tunnu edes työltä. Parikoodauksessa toinen on käytännössä aivot ja toinen keskittyy koodin kirjoittamiseen.

Voisi kuvitella, että parikoodauksessa kuluu paljon ylimääräistä aikaa. Se on kuitenkin järkevää, koska silloin suodattuu todennäköisemmin pois kaikki tyhmät ideat ja koodia täytyy myöhemmin muokata vähemmän.

Parasta arjessa on se, että kaikki ottavat vastuuta ja päätökset tehdään yhdessä riippumatta aiheesta. Toimistolla on rento ja avoin ilmapiiri, jonka seurauksena kaikesta voi puhua. Pyrimme muutenkin luomaan kulttuuria, joka kannustaa itesohjautuvuuteen.

Yritys kasvaa kovaa vauhtia. Miten se näkyy arjessa?

Aluksi yrityksessä olivat mukana vain Teemu, Sami ja Joonas. Nyt jengiä on jo tuplasti enemmän — kohta jopa kolminkertainen määrä. On ollut hauska nähdä, että vaikka ihmiset ovat keskenään hyvin erilaisia, kaikki ovat päässeet hyvin sisään porukkaan.

Sami nosti esiin ison askeleen yrityksen kannalta, joka oli Miikan palkkaaminen. Miika oli ensimmäinen rekrytointi kaveriporukan ulkopuolelta ja tuo askel on ollut iso kasvun mahdollistaja. Aluksi suunnitelmana oli kuitenkin palkata vain tuttuja ja kavereita.

Erikalle kasvu ei ole näyttäytynyt vielä kovin selvästi, koska hän on ollut mukana yrityksessä vasta muutaman kuukauden. Sinä aikana jengiin on tullut mukaan vain Aleksi, joka oli perustajille jo ennestään tuttu.

Vuodenvaihteen jälkeen kasvu varmasti konkretisoituu paremmin, kun kaksi uutta työntekijää hyppäävät mukaan tiimiin. Lisäksi haussa ovat tällä hetkellä videotuottaja ja graafinen suunnittelija.

Graafinen suunnittelija tukisi ehkä paremmin copywriterin työtä, koska yhteistyötä voisi tehdä hyvinkin tiiviisti. Videotuottaja toisi erilaista etua yritykselle ja liikkuva kuva kiinnittää aina paremmin huomiota.

Brändin kasvu

Ennen kun aloitimme, mikä meidän brändi oli? Mistä ihmisen tunsivat Idention? Lukihäiriöprojektista? Muista töistä?

Identiolla ei ollut silloin brändiä. Oli vain kaksi ihmistä, jotka lähtivät perustamaan yritystä.

Nykyään Idention brändi kattaa jo mm. teemavärit ja logon. Lisäksi tunnettuus on lisääntynyt podcastin kautta.

Identio herättää sporttisia mielikuvia ja ihmiset profiloivat Idention usein urheilevaksi IT-yritykseksi.

Mitä haasteita tai huonoja puolia kasvu voi tuoda?

Ensimmäisenä haasteina tulivat mieleen toimintatapojen selkeys sekä tiedon kulku. On mietittävä, miten asiat saadaan hoidettua parhaiten ja miten tieto kulkee koko työyhteisölle.

Haluamme tutustua kunnolla kaikkiin, jotka palkataan ja saada heidät hyvin mukaan työyhteisöön. Emme halua pakotettua kasvua tai ulkopuolista rahaa, jotta yritys menestyisi paremmin. Näi positiivista kulttuuria on myös ehkä helpompi ylläpitää.

Sami nosti esiin toisen potentiaalisen haasteen — siiloutumisen. Kuuden hengen firmassa on vaikea siiloutua, kun kasassa on tiivis porukka.

Miten käy, kun yrityksessä on töissä 30 henkeä?

Esimerkiksi lounaskulttuurissa tämä saattaa näkyä selvästi. Tietyt ihmiset syövät aina tiettyjen ihmisten kanssa ja silloin kaikki eivät tutustu toisiinsa yhtä hyvin.

Siiloutumista voi tapahtua, vaikka tekisi kuinka hyviä rekrytointeja. Siksi pyrkimyksenä on järjestää säännöllisesti tiimi-iltoja. Olisi hienoa, jos pääsisimme tilanteeseen, jossa kaikki pystyisivät tekemään töitä ja tulemaan juttuun kenen tahansa kanssa — työnkuvasta riippumatta.

Haasteita ryhmäytymisessä voi nousta esiin myös, jos firma kasvaa ja toinen työpiste pystytetään esimerkiksi Helsinkiin. Miten tällaisessa tapauksessa saadaan työntekijät tutustumaan toisiinsa ja ryhmäytymään?

Lisäksi IT-konsultit tekevät usein kokonaisia työpäiviä asiakkaan luona ja päivät saattavat mennä konsulttien välillä ristiin. Silloin jotkut eivät näe toisiaan arkisin kovinkaan usein.

Ratkaisuna olisi pyrkimys järjestää enemmän afterworkkeja ja tiimi-iltoja. Myös perinteinen ravintolailta Karussa on pidetty tähän mennessä jokaisen rekrytoinnin jälkeen.

Positiivisia yllätyksiä yrityksen kulttuurissa

Erikan näkökulmasta positiivisesti on yllättänyt nimenomaan rentous ja avoimuus.

Itseohjautuvuus on vahvasti mukana Idention arjessa. Kun kulttuuri tukee itseohjautuvuutta, työnteko on mielekästä ja antaa enemmän mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Silloin se kääntyy myös kehityshaluisen työntekijän eduksi.

Siihen olemme pyrkineet, ettei tarvitsisi vahtia muiden tekemisiä. Siksi palkkaamme vain hyviä tyyppejä. Porukka on tehnyt hyvin töitä itsenäisesti.

Kirjoittaja

Erika Bergström

Copywriter

Kategoria


+358 40 568 4617


+358 40 568 4617

Scroll to Top