Svenska litteratursällskapet i Finland
Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
Täsmäosaamista
modernin sisällönhallinta-
järjestelmän kehittämiseen
Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) on tieteellinen seura, joka toimii Suomen ruotsinkielisen kulttuurin parissa. Sen tarkoituksena on kerätä, tutkia ja välittää tietoa Suomen ruotsinkielisestä kulttuurista. Tärkeä osa sitä on ruotsinkielistä Suomea käsittelevien teosten julkaiseminen. Kehitimme yhteistyössä SLS:n kanssa uuden sisällönhallintajärjestelmän (CMS) digitaalisten editioiden sisältöjen hallintaan.
Työnkuvamme
- Frontend-kehitys
- Skaalautuvuus
- Saavutettavuus
Mies kiikaroimassa Tähtitorninvuorella Helsingissä, 1890–1910 (Gustav Sandberg, SLS 1849_485, CC BY 4.0)
Lähtötilanne
Svenska litteratursällskapetilla oli aiemmin käytössään CMS-järjestelmä, joka oli joiltain osin vanhentunut ja toiminnoiltaan rajallinen. Järjestelmän käyttäminen vaati erityisosaamista sekä piti sisällään manuaalista työtä, joka lisäsi myös inhimillisten virheiden mahdollisuutta. Vanhaa järjestelmää ei kannattanut enää lähteä modernisoimaan tai jatkokehittämään.
SLS halusi kehittää kokonaan uuden – modernin, käyttäjäystävällisen ja intuitiivisen –verkkosovelluksen, jota olisi helppo käyttää teknisistä valmiuksista riippumatta. Uuden CMS-järjestelmän haluttiin olevan skaalautuva, eli sen jatkokehitysmahdollisuudet otettiin huomioon alusta alkaen.
Projektin vaatimukset olivat selkeät. SLS tarvitsi oman backend-kehittäjänsä rinnalle ohjelmistokonsultointiin erikoistuneen frontend-kehittäjän.
Yhteistyössä Idention kanssa arvostamme erityisesti joustavuutta ja sujuvuutta, ammattimaisuuden ja teknologiaosaamisen lisäksi.
– Sebastian Köhler, kehitysvastaava, digitaaliset julkaisut, SLS
Ratkaisu
Kehitimme yhdessä kokonaan uuden sisällönhallintajärjestelmän, jonka kautta SLS hallitsee jatkossa projektejaan. Tässä tapauksessa projekti tarkoittaa digitaalista editiota eli eräänlaista verkkojulkaisua, johon kuuluu esimerkiksi kirjallisia teoksia, kirjeitä ja muita arkistodokumentteja. Idention konsultti oli vastuussa järjestelmän frontend-kehityksestä ja työskenteli yhdessä SLS:n oman backend-kehittäjän kanssa.
Uusi CMS-järjestelmä pitää sisällään käyttäjän kannalta tarpeelliset toiminnot ja se poistaa aiemman järjestelmän vaatimaa manuaalista työtä.
Toteutimme järjestelmään neljä keskeistä ydintoiminnallisuutta:
- Skaalautuva rakenne: suunnittelimme ja toteutimme järjestelmän joustavaksi, jotta se on helposti laajennettavissa uusilla toiminnoilla käyttäjien tarpeiden mukaan.
- Kirjautuminen: käyttäjä voi valita sekä ympäristön, johon haluaa kirjautua että projektin, jota aikoo muokata.
- Projektien hallinta: kehitimme toiminnot projektin luomiseen ja tekstien hallintaan sekä henkilöiden indeksointiin.
- Monikielisyys: toteutimme järjestelmään käännöstuen, joka mahdollistaa sisällön hallinnan useilla kielillä.
Kehitystyö sujui nopeasti ja se alitti sekä etukäteen määritellyn aikataulun että budjetin. Siksi pystyimme toteuttamaan järjestelmään myös muita tarpeellisia ominaisuuksia.
Huomioimme projektissa verkkosisältöjä koskevat saavutettavuusstandardit (WCAG AA) ja varmistimme verkkosovelluksen skaalautuvuuden sekä selaimella että tabletilla.
Teknologiat
Miksi tämä on merkityksellistä?
SLS kerää Suomen ruotsinkieliseen kulttuuriin liittyvää dataa ja materiaalia ja julkaisee siihen liittyvää kirjallisuutta, joka on siten saatavilla myös tuleville sukupolville. Vielä tärkeämpää on kuitenkin ruotsinkielisen väestön identiteetin ja itseymmärryksen vahvistaminen.
Kehittämämme sisällönhallintajärjestelmä (CMS) mahdollistaa näiden materiaalien hallinnoinnin ja julkaisemisen nyt ja tulevaisuudessa. Siitä hyötyvät Suomen ruotsinkielisen väestön lisäksi myös mm. tutkijat ja historioitsijat sekä yksityishenkilöt, jotka haluavat perehtyä SLS:n tallentamaan ja julkaisemaan kulttuuriperintöön.
Zacharias Topeliuksen historiallinen romaani Planeternas skyddslingar (1889, suom. Tähtien turvatit) sisältyy Svenska litteratursällskapetin julkaisemaan editioon Zacharias Topelius Skrifter (SLS, CC BY 4.0)
Kaipaatko lisätietoa?
Kerromme mielellämme lisää tekemästämme työstä.
Joonas Korgan
+358 40 568 4617