Yrittäjyyden muistilista – 5 kohtaa aloittelevalle yrittäjälle

Idention perustajat Sami Suo-Heikki ja Joonas Korgan

Idention perustajat Sami Suo-Heikki ja Joonas Korgan ovat olleet täysipäiväisiä yrittäjiä nyt kahden ja puolen vuoden ajan. He ovat aina jakaneet oppimiaan asioita avoimesti. He istuivat yhdessä podcast-studioomme ja pohtivat yrittäjyyttä ja siihen liittyviä teesejä. Tässä tekstissä esittelemme viisi huomiota etenkin aloittelevalle yrittäjälle.

1. Yrittäminen ei ole helppoa – edes statistiikan valossa

Yrittäjyyttä kannattaa tehdä hetki osa-aikaisesti ennen kuin lähtee täysipäiväiseksi. Silloin sinulla on oletettavasti jokin päivätyö, josta saat palkkaa. Päivätyön ohella voit kokeilla omaa ideaasi ja sen toimivuutta. Jos huomaat, että yritysideasi ei toimikaan, voit pysyä työssäsi vielä jonkin aikaa ja miettiä, miten etenet yrittäjyyden kanssa.

Ihmisten riskinsietokyky tietysti vaihtelee, mutta tämä on hyvä keino pienentää riskiä. Oma elämäntilanne vaikuttaa paljon siihen, minkälaisia riskejä ihminen uskaltaa ottaa.

Olemme tällä alalla etuoikeutettuja, koska yrittäjäksi lähtiessä ei tarvitse kuin läppärin syliin. Sen avulla yritys jo pyörii.

Yrittäjyyteen yhdistyy usein mielikuva siitä, että yrittäjä tienaa heti valtavia summia ja voi ajella hienoilla autoilla. Se on useimmiten kuitenkin kaukana todellisuudesta ja pitää huomioida, että rikastuminen voi kestää vuosikymmeniä.

”Monille olisi varmasti helpompaa keskittyä työntekijänä pelkkään koodaamiseen. Yrittäjän pitää keskittyä myös yrityksen pyörittämiseen. Toisaalta se voi kaikilla mittareilla myös antaa enemmän kuin ottaa.”, Sami Suo-Heikki pohtii.

2. Älä laita koko omaisuuttasi kiinni yritykseen

”Jos vertaan itseäni muihin, niin jaksan ehkä tehdä töitä pari tuntia enemmän kuin moni muu. Ei minulla sen suurempia supervoimia ole.”

– Sami Suo-Heikki

Sami ja Joonas muistuttavat, että saattaa kestää jopa viisi vuotta päästä vauhtiin yrittäjänä:

– Jos katsoo Identiota nyt ja kaksi vuotta sitten, niin pari vuotta sitten olisi ollut hurjaa pankkitilin kannalta, jos projekti olisi loppunut kesken. Nykyisessä tilanteessa se ei olisi niin huolestuttavaa, koska muut projektit jatkuisivat kuitenkin normaalisti.

Riskien ottamisesta sanottakoon myös, että jokaisen rekrytoinnin kohdalla riski tietyssä mielessä pienenee. Kun yrityksellä on useampi asiakas ja sitä kautta useampi projekti, niin yhden asiakkuuden mennessä huonosti jäljelle jäävat vielä kaikki muut asiakkaat. Kun vertaa alkuvaiheeseen, jossa Identiolla oli vain yksi asiakas, niin kyseisen asiakkuuden mennessä huonosti koko firmalla olisi mennyt huonosti. Huonojen asioiden tai keskeytyneiden projektien vaikutus ei ole nyt niin suuri kokonaiskuvan kannalta. Lisäksi vastuun jakaminen on helpompaa ja kaikki asiat eivät ole yhden ihmisen harteilla.

Entä sijoittajat tai ulkopuoliset ihmiset hallituksessa?

Identiossa on aina pidetty siitä ajatuksesta, että yritys rakennetaan itse. Olemme hieman vierastaneet ajatusta siitä, että ulkopuolinen ihminen otettaisiin mukaan hallitukseen.

”Oletetaan, että hallitukseen otetaan iso senioriteetti, jolla on hyvät yhteydet. Voisiko silloin olla tilanne, jossa tämä henkilö olisi samalla myös Idention palkkalistoilla?”, Sami pohtii.

Ulkopuolelta saatavien neuvojen hyötyjä ei pidä kieltää. Hallituksessa istuvia neuvonantajia vain ole toistaiseksi koettu tarpeelliseksi Identiossa.

3. Yrittäminen vaatii ponnisteluja

Tällainen ponnisteluja vaativa asia voi olla esimerkiksi uusien asiakkaiden saaminen. Monet asiat tulevat vaatimaan moninkertaisesti enemmän töitä ja vaivaa, kuin alunperin oli kuvitellut. Toisaalta töitä tekemällä voi saavuttaa asioita, joihin ei välttämättä etukäteen uskonut.

Joonas ja Sami kertovat Idention alkuajoista:

– Olimme varautuneet tekemään aluksi töitä jopa pienemmällä palkalla. Suuria uhrauksia ei kuitenkaan ole jouduttu tekemään ja pitkien maksuaikojen takia otimme hieman varman päälle.

– Asiakkaiden saaminen riippuu aina tilanteesta. Joskus olemme joutuneet tekemään tiettyjen asiakkaiden saamiseksi paljon töitä. Jotkut asiakkuudet saatiin 2 viikossa ja toiset 10 kuukaudessa. Loppupeleissä vaikeinta on se, että on uusi tulokas markkinoilla. Ongelmana on, ettei yritystä tunneta vielä. Me olemme tehneet valtavasti myyntiä ja markkinointia, jotta muut ihmiset ja yritykset tuntisivat meidät.

4. Yritys on aina mielessäsi

Yrityksesi on jatkuvasti mielessäsi tavalla tai toisella. Näin on, vaikka yrittäjä lähtisi neljän viikon lomalle, eikä avaisi Slackia tai sähköpostia loman aikana. Siinä tulee helposti pohtineeksi työntekijöiden hyvinvointia, meneillään olevia projekteja ja tekemättömiä asioita. Se vaatii tietynlaista sisua.

Jos avaan läppärin klo 8:00 ja suljen sen klo 16:00, niin ei minun aivoni lopeta yritystoiminnan kehittämistä klo 16:00.

– Sami Suo-Heikki

Sami on tästä syystä luvannut itselleen, että läppäri täytyy sulkea viimeistään klo 18-19, jotta illalla saa unen päästä kiinni.

Sami Suo-Heikki kertoo kehityksestä yrittäjyydessä:

– Emme ole tehneet tällaisia asioita ennen. Jos nyt perustaisimme uudestaan yrityksen, niin osaisimme väistää monta ongelmakohtaa. Tässä joutuu usein menemään omalle epämukavuusalueelle, mutta se on toisaalta myös yrittäjyyden suola. Meillä on mahdollisuus tehdä asioita omalla tyylillämme ja kehittää yritystämme haluamaamme suuntaan.

Identiolla on kasassa hyvä porukka ja paljon ihmisiä, joilla on tärkeää osaamista. Voittoja on tullut, mutta matkan varrelle tulee varmasti mahtumaan myös epäonnistumisia. Lukujen puolesta yritys ei ole todellakaan pärjännyt huonosti.

”Meillä on intohimoa tehdä tätä. Se vie jo todella pitkälle.”

5. Kaikki asiat ovat yrittäjän vastuulla

Viides ja viimeinen teesi on ajatus, jota Joonas Korgan on kertonut itselleen ja muille jo pitkään:

– Otetaan karkea esimerkki, että teemme väärän palkkauksen ja työntekijä töpeksii asiakkuuden. Näen, että siinä tilanteessa meillä on vastuu asiasta, vaikka työntekijä onkin mokannut. Me olemme hänet loppupeleissä palkanneet.

Extreme ownership on termi, joka lähestyy asioita tästä ajatusmaailmasta. Tässäkään ei saa kuitenkaan mennä rajan yli niin, että johtaminen kääntyy mikromanageeraukseksi. Asiaa ei toisaalta pidä edes katsoa noin.

Joonas Korgan näkee, että asiaa pitää katsoa korkeammalla tasolla, kuin päivittäisessä tekemisessä:

– Loppupeleissä me annamme tietylle henkilölle vastuun. Jos se ei jostain syystä toimi, niin voimme sanoa, että mokasimme. Meidän olisi pitänyt tietää paremmin, kenelle vastuun voi antaa – hyvin karkeasti sanottuna siis. Tämä helpottaa minun ajatuksiani, että olen ”in control”. Loppupeleissä kaikki menestys on taas meidän työntekijöidemme ansiota ja me olemme siinä mahdollistajina.

Sami Suo-Heikki antaa vielä yhden neuvon yrittäjiksi aikoville:

– Joku on joskus sanonut, että kaikkien ihmisten pitäisi tehdä samoin kuin kaikki muutkin – paitsi niissä tilanteissa joissa tiedät, että voit tehdä paremmin.

Kirjoittaja

Erika Bergström

Copywriter

Kategoria


+358 40 568 4617


+358 40 568 4617

Scroll to Top