Ohjelmistokehittäjäksi Identiolle – 4 askeleen rekrytointiprosessi

Erika Bergström

26.7.2021 · 5 min

Idention rekrytointi on ollut useimmiten auki jatkuvalla syötöllä. Olemme tehneet rekrytointeja enimmäkseen sopivien henkilöiden tullessa vastaan – toki asiakkaidemme ja käynnissä olevien projektien tilanteet huomioiden. Haluamme lisätä rekrytointimme läpinäkyvyyttä ja kertoa avoimesti siitä, miten prosessi kanssamme etenee.

1. Työpaikka kiinnostaa – mihin suunnata ensimmäisenä?

Rekrysivultamme löytyy sivun alalaidasta "haemme juuri nyt" -osio, josta löytyy ohjelmistokehittäjien paikkoja sekä avoin hakemus Turkuun ja Helsinkiin. Tällä hetkellä hakemukset eritellään Helsingin ja Turun välillä.

"Uusi Helsingin toimistomme sijaitsee keskustassa legendaarisessa postitalossa."

Minkälainen on hyvä työhakemus?

On hyvin miellyttävää lukea hakemusta, jota on hieman tyylitelty tavalliseen Wordilla näpyteltyyn valkoiseen leiskaan verrattuna. Tekninen osaaminen on tietysti rekrytoinnissa tärkeää, mutta olisi enemmän kuin suotavaa näyttää myös omaa persoonaansa. Haluamme palkata ihmisen ihmisenä, emmekä vain teknisenä hahmona.

Painotamme Identiolla jatkuvaa oppimista ja on arvokasta, jos osaa hakemuksessa eritellä lyhyesti omia oppimiskokemuksiaan. Omat taidot on kuitenkin hyvä esitellä realistisesti, sillä emme etsi ultimaattisia jokaisen osa-alueen ammattilaisia. Teemme yrityksessämme tiimityötä ja kyky tunnistaa ja sanoittaa omia epävarmuuksiaan on myös arvokasta ja auttaa yhteisten päämäärien saavuttamisessa.

Voit tuoda CV:ssä esiin, mitä aiemmat roolisi ovat pitäneet sisällään ja mitä roolit ovat opettaneet sinulle.

2. Kutsu kulttuurihaastatteluun

Käymme pari kertaa viikossa läpi saapuneet hakemukset ja pyrimme vastaamaan niihin kaikkiin mahdollisimman nopeasti. Yritämme löytää ihmiset, joilla on jossakin määrin samat arvot kuin meillä sekä sen verran kokemusta, että hänet voi ottaa asiakastyöhön mukaan. Identiolla kaikki ohjelmistokehittäjät tekevät asiakastyötä.

Valitsemme hakemusten joukosta henkilöt, jotka otamme seuraavaan vaiheeseen heti saman tai seuraavan viikon aikana. Kutsumme ensimmäistä haastattelua kulttuurihaastatteluksi. Normaalioloissa olemme yleensä käyneet lounaalla ja jutelleet tunnin verran mukavia. Kartoitamme kulttuurihaastattelussa mieltymyksiäsi, arvojasi ja harrastuksiasi. Kulttuurihaastattelussa on mukana Idention puolesta useimmiten kaksi henkilöä.

Minkälainen on "ideaali työntekijä?"

Sellaista ihmistä ei ole olemassakaan, joka jotenkin onnistuisi täyttämään kaikki kriteerit. Rennon keskustelun aikana kiinnitämme huomiota mm. kommunikaatioon, sillä se nousee keskiöön asiakasprojekteissa. On hyvä, jos keskustelu soljuu mukavasti eteenpäin.

Asiakkaan kanssa työskentelyyn liittyvät teemat nousevat keskeisiksi. Tykkäätkö olla asiakkaan kanssa tekemisissä? Minkälaisissa rooleissa viihdyt tiimityössä? Tavoitteena on myös selvittää, mitä odotat meiltä ja minkälaiseen rooliin haluat työssäsi päästä. Se vaikuttaa myös siihen, että tulet viihtymään työssäsi.

Haastattelu on siis kaksisuuntainen: me saamme kuvan hakijasta ja hakija saa lisää tietoa meistä ja yrityksestämme. Rekryprosessin tavoite on löytää hyvä työntekijä, joka haluaa aidosti myös työskennellä meillä.

3. Tekninen haastattelu

Kulttuurihaastattelun jälkeen käymme läpi haastattelun sujumista ja sitä, minkälainen ihminen meillä oli vastassamme. Jos kaikki menee hyvin, niin yleensä noin viikon kuluessa kutsumme sinut tekniseen haastatteluun. Sen aikana paneudutaan tekniseen osaamiseesi. Pyrimme siihen, että teknisen haastattelun tekevät kaksi eri ihmistä, kuin kulttuurihaastattelun. Saamme näin useamman mielipiteen sinusta ja samalla sinä pystyt esittämään useammalle ihmiselle kysymyksiä.

Teknisessä haastattelussa kysytään teknisiä kysymyksiä riippuen roolista, johon olet hakemassa (esim. pilviarkkitehtuuri vs. frontend). Sen jälkeen toteutamme dynaamista kysymyspatteristoa, jossa tarkoituksena on selvittää osaamistasi tarkemmin. Helpottaa, jos sinulla on näyttää oma pätkä koodia tai vaikka jokin komponentti. Sen ei tarvitse olla loppuun asti hiottu, vaan suuntaa antava. Koodi voi olla vaikka viime aikaisesta projektista tai muuta todellista koodijälkeä. Kyselemme usein myös, mitä siitä voisi lähteä korjaamaan tai muuttamaan, tai mitä ominaisuuksia siihen voisi lähteä kehittämään seuraavaksi.

Jos tekninen haastattelu on sujunut kivasti, lähestymme sinua uudestaan ja kerromme haluavamme jatkaa eteenpäin. Lähetämme kirjallisen tarjouksen, johon voit vastata viikon kuluessa.

4. Työsopimus ja töiden aloittaminen

Sopimuksen yhteydessä sovitaan töiden aloituspäivämäärä. Annamme sinulle vapauden valita siinä vaiheessa myös työvälineesi, joita haluat työssäsi käyttää. Tietokone, puhelin ja muut välineet toimitetaan suoraan kotiovelle. Ensimmäinen viikko on pyhitetty tutustumiseen yritykseen ja sen toimintaan sekä työkavereihin. Hyödynnämme Trello-sivua, jossa on onboardingiin liittyviä tehtäviä. Se sisältää mm. CV:n päivittämistä, kahvitaukoihin osallistumista ja eri ohjelmiin tutustumista. Keräämme ensimmäisen viikon jälkeen palautetta, jonka avulla kehitämme työssä aloittamista.

Konsulttibisneksessä on usein haasteena se, miten pystymme olemaan yhtenäinen yritys, kun eri ihmiset työkentelevät eri asiakkaille. Haluamme alusta asti pitää kiinni siitä, että meillä on oma yhteisö siitä huolimatta. Tätä auttaa myös oma sisäinen tiimirakenteemme, podit.

Ensimmäisen viikon jälkeen ei ketään heitetä yksin syvään päähän, vaan pidämme huolta, että kaikki sujuu hyvin jatkossakin. Tässä vaiheessa pyrimme myös löytämään sinulle itseäsi kiinnostavan projektin.

Lähtöpalkka

Skaala on aika suuri, mutta ohjelmistokehittäjän lähtöpalkka Identiolla on usein 2700 eurosta 5000 euroon riippuen kokemuksesta ja sen näkymisestä päivittäisessä työssä. Palkkaan vaikuttaa myös sijainti. Pääkaupunkiseudulla asuvat työntekijämme saavat joidenkin satasten bonuksen johtuen korkeammista elinkustannuksista.

Käytämme palkkauksessa apuna löyhiä "engineering career bandeja", joiden ideana on tarjota osviittaa siitä, miten työntekijämme voivat kehittää osaamistaan ja palkkatasoaan. Se on toiminut mukavasti tähän asti ja kehittyy jatkuvasti. Tähän rinnastamme myös haastatteluista saatuja ajatuksia. Ehdotamme palkkaa hakijalle ja hänellä on mahdollisuus neuvotella sopimuksen ehdoista tai hyväksyä tarjous sellaisenaan.

Yhteenveto – minkälaisia ihmisiä etsimme?

  • Tiimityöskentelijöitä. Teemme paljon asioita yhdessä ja toisten tukeminen ja auttaminen on meillä sisäisesti homma numero yksi. Haluamme jokaisen allekirjoittavan sen.
  • Empaattisia. Pidämme toisistamme huolta ja haluamme varmistaa, että kulttuurimme ja keskusteluympäristömme on sellainen, jossa kaikki voivat osallistua ja kertoa mielipiteensä alusta lähtien.
  • Työhönsä sitoutuneita ihmisiä. Haluamme pitää huolta sekä työntekijöistämme että asiakkaistamme.

Kiinnostuitko? Hae rohkeasti mukaan. Haluamme myös kuulla mielipiteitä ja kokemuksia rekryprosessistamme. Laita rohkeasti sähköpostia tai viestiä sosiaalisessa mediassa!