“Mitä lyhyempi kisa, sitä vaikeampi se on“— Ironman alle 12 tuntiin?

“On olemassa miehiä, ja sitten on olemassa miehiä niin kuin Sami Suo-Heikki, jotka käyvät vetämässä Ironman triathlonin tuolla jossain perämetsässä ja tulevat sen jälkeen normaalisti töihin”

– Veli-Pekka Virtanen

Idention perustaja Sami kilpaili elokuun alussa elämänsä ensimmäisellä triathlonin täysmatkalla. Tänä vuonna kilpailu oli vielä Finntriathlonin järjestämä, mutta siirtyy ensi vuonna Ironman -brändin alle. The Shiftin Veli-Pekka “VP” Virtanen ja Idention Teemu kävivät podcast-studiossamme purkamassa fiiliksiä Samin kanssa.

Mikä Ironman?

Ironman, eli täysmatkan triathlon sisältää 3,8km uintia, 180km pyöräilyä ja päälle juostaan vielä maraton, eli reilut 42 kilometriä.

Triathlonin pariin maratonjuoksun kautta

Sami oli armeijan jälkeen töissä varastohommissa, kun hänen kaverinsa laittoi viestiä ja ehdotti maratonille lähtöä. Juoksuharjoittelu alkoi töiden ohella, ja pian ensimmäinen maraton taittui aikaan 4h 15min.

Kun kilometrejä oli taitettu treenaten ja juostu muutamat kisat, Sami alkoi miettiä, miten harjoittelusta voisi tehdä monipuolisempaa ja kiinnostavampaa. Vuonna 2016 hän kilpaili ensimmäistä kertaa triathlonissa.

Jos haluat saavuttaa jotain, niin ensin ilmoittaudu siihen ja sitten treenaa. Silloin et voi enää aamulla ajatella ennen uintitreeniä ettet jaksa, koska silloin et jaksa itse kisaakaan.

Ensin siis valitaan määränpää ja sen jälkeen annetaan harjoittelulle aikaa. Samin matkalle on mahtunut välietappeja, kuten Turku-Uusikaupunki välin juoksu, sekä 10 puolimaratonin juoksu 10 viikon aikana.

Maratonjuoksu — oikeastaan aika helppoa

Ei se matka tapa, vaan se vauhti

Sami valaisee, että myös maraton on kohtuullisen helppo, kun valitsee oikean vauhdin. Treeniä täytyy kuitenkin olla pohjalla, sillä muuten hölkkäkin tuntuu pahalta. Harjoittelulle täytyy siis antaa aikaa ja aloittaa kilpailussa rauhallista vauhtia. Jos aloittaa liian kovaa, lopussa saa varmasti kärsiä tuplasti.

Miten Sami perustelee sen, että lyhyempi matka on pahempi kuin pitkä? Kun kisa on pidempi, sen ottaa helpommin iisisti. Kun juokset Cooperin, se täytyy juosta alusta loppuun täysillä. Siihen kuolee varmasti.

Tahkon kisa — helppoa ja ei niin helppoa

Samin ensimmäinen täysmatka starttasi 3,8 kilometrin uinnilla. 17 asteisessa järvivedessä uinti taittui aikaan 1.17.52, joka oli myös odotusten mukainen.

Triathlonistin tunnistaa uimahallissa siitä, että uidaan samalla vauhdilla 3 kilometriä yhteen putkeen—pelkkää vapaauintia. Se vaan runtataan läpi

Samalla taktiikalla mennään siis myös kilpailuissa. Hitaimmat saattavat uida kuitenkin myös rintauintia. Sami vilkaisi kelloa uinnin aikana kerran. Aikaa oli kulunut vasta 4,5 minuuttia, ja samalla hän päätti sen jäävän viimeiseksi vilkaisuksi.

Myös pyöräilyosuus oli suhteellisen kivuton, vaikka 150 kilometrin kohdalla lihasjumit alkoivat kiusata. Aerodynaamisen asennon pito alkaa pitkässä kisassa käydä raskaaksi loppumatkasta, mutta viimeiset 30 kilometriä tulivat siitä huolimatta kohtuullisen helposti. Pyöräilyn loppuajaksi kirjattiin 6.02.26.

Juoksuosuus oli kisan tapahtumarikkain ensimmäisten 15 kilometrin jälkeen. Sen jälkeen tuli huono olo ja oksennus, ja vatsakrampit pakottivat Samin kävelemään suuren osan matkasta.

Hän vaihteli juoksun ja kävelyn välillä, ja viimeinen puolikas kilometri tuli vielä juosten, hymyssä suin, maaliviivan yli.

Loppuaika oli 12.42.56

Vaikka 12 tuntia ei alittunut, tärkein tavoite tuli saavutetuksi. Se oli yksinkertaisesti päästä maaliin, joka itsessään on jo mahtava suoritus.

Neopreenisukkia ja tehomittaripolkimet

Triathlon vaatii kovaa kuntoa, mutta se on myös pitkälti välineurheilua. Neopreenisukat on sallittu vähentämään lämmönhukkaa, mutta hanskojen käyttö on kielletty. Märkäpukuja on markkinoilla yksinkertaisesti huonompia ja parempia, ja niistä valitaan itselle sopiva.

Pyörä on ehkä suurin tekijä, koska sitä voi säätää ja optimoida vielä lukuisin keinoin. Myös joidenkin juoksutossujen hiilikuiturakenteet saattavat tuoda 42 kilometrin matkalla etua jo useita minuutteja.

En edes kehtaa kertoa, kuinka paljon laitoin juuri rahaa polkupyörään.

– Sami Suo-Heikki

Sami tilasi itselleen palkinnoksi triathlonista tehomittaripolkimet, joiden avulla voi mitata kunnon kasvamista ja laskemista. Polkimet mittaavat jalasta tulevaa tehoa, jolloin mm. tuulen ja pinnanmuotojen vaihtelun voi sulkea pois. Polkimet kustansivat yhteensä 800 euroa. Se on enemmän rahaa, kuin keskivertoihmisen polkupyörä maksaa kokonaisuudessaan.

Milloin VP ja Teemu tullaan näkemään triathlonin lähtöviivalla?

Lupauksia ei esitetty, mutta VP:lle annettiin kuitenkin kutsu Idention aamulenkeille. Ehkä ne jonain päivänä johtavat myös Ironmaniin!

Kirjoittaja

Erika Bergström

Copywriter

Kategoria

Ihmiset & Kulttuuri


+358 40 568 4617


+358 40 568 4617

Ura meillä

Identio Prochat

Ajankohtaista