Wille Heino — visuaalinen tarinankertoja

Erika Bergström7.1.2020 · 5 min

Idention Prochat-podcastissa Joonaksen ja Teemun haastateltavana kävi uusi tiimiläinen sisällöntuotannon puolelta.

Esittelyssä tällä kertaa graafinen suunnittelijamme!

1 fYCdXZ 3 STs3jRjXZuKBg

Aloitetaan helpolla. Kuka olet?

Olen Wille ja työnimikkeeni on graafinen suunnittelija. Olen tehnyt näitä hommia 2010 alkupuolelta asti. Ensin tein harrastusmielessä ja jossain vaiheessa ymmärsin, että joku voisi jopa maksaa tekemästäni työstä.

Missä vaiheessa tajusit, että voisit tehdä tätä työksesi?

Olisin voinut tajuta sen jopa hieman aikasemmin. Se olisi helpottanut minua itseäni aika paljon.

Tajusin sen, kun olin tehnyt paikalliselle teatterille mainoksia ja joku tuli kyselemään, että kuka nämä mainokset ja nettisivut on tehnyt. Sen olisi pitänyt olla siinä vaiheessa jo esillä.

Back to basics: olitko nuorena jo kiinnostunut graafisesta suunnittelusta?

Jos mennään oikeasti paljon ajassa taaksepäin, niin visuaalisuus ja luovuus ovat aina olleet minulle tärkeässä roolissa.

Olin varmaan 6–7-vuotias, kun asuimme rivitaloasunnossa Sauvossa ja meillä oli siellä kaverin kanssa sarjakuvatehdas — pyöreä pöytä, jossa oli neljä eri pistettä.

Ensimmäisessä pisteessä tehtiin sarjakuvaruudukkoja, toisessa piirrettiin sarjakuvan setit, kolmannessa väritettiin ja viimeisessä kirjoitimme puhekupliin tekstit.

Myimme niitä naapureille ja saimme siitä vähän taskurahaa. Yrittäjähenkisyys onkin varmasti johtanut myös freelancerina toimimiseen.

Jos et olisi löytänyt heti töitä, olisit perustanut oman mainostoimiston?

Todennäköisesti. Olin itseasiassa varannut sille jo oman domaininkin. Suunnitelmana oli, että kun olen tehnyt jo hommia freelancerina, niin nyt pitäisi löytää joku pysyvämpi ja säännöllisempi ratkaisu.

Yksi tuttu huomasi podcastin kautta, että Identiolla olisi töitä tarjolla ja osasi vinkata paikasta minulle.

Kun rupesin tutkimaan ja etsimään tietoa firmasta, niin podcast nousi hyvin esiin. Kuuntelin meininkiä ja pohdin, että tuossa olisi jengi, johon olisi siistiä kuulua.

Nyt kun olen jo täällä — eikä enää tarvitse edes voidella — voin rehellisesti sanoa, että kyllä haastattelusta ja toimistolla vierailusta ennen sopimuksen kirjoittamista jäi tosi hyvä fiilis. Se välittyi heti ekasta hetkestä asti. Se on hieno ja uniikki juttu, jota ei todellakaan ole kaikkialla.

Moneen IT-firmaan etsitään UI/UX suunnittelijaa. Me etsimme kuitenkin graafista suunnittelijaa. Mitä fiiliksiä se herätti?

Kiinnitin kyllä huomiota siihen, että nimike on graafinen suunnittelija. Ajattelin, että työnkuvaan saattaisi kuitenkin kuulua enemmän myös asiakasprojekteissa auttamista.

Minulle tuli yllätyksenä jo haastattelussa se, miten paljon Identiossa arvostetaan brändin rakentamista ja sisällöntuotantoa itsessään. Oli ennemminkin positiivinen yllätys, mitä kaikkea työnkuvaan kuuluu. Parasta on, kun saa tehdä hommia pitkällä tähtäimellä ja pääsee näkemään koko brändin kehityksen kaaren.

Olen tietysti avoin myös asiakastyölle ja teen mielelläni kaikkea, mitä graafinen suunnittelu voi pitää sisällään.

Mitä mieltä olet siitä, että keskitymme yhden asian rakentamiseen verrattuna mainostoimistoihin, joissa asiakastyöt tuovat enemmän vaihtuvuutta?

Molemmissa on puolensa. Meillä on Identiolla se suunta, että uskallamme kokeilla erilaisia juttuja ja tehdä erilaisia siistejä juttuja. En usko, että mikään työpäivä tulee olemaan sellainen, että tekisin vain yhtä samaa juttua.

Kun mietin, mitä olen tehnyt tähän asti, joka päivä on ollut mielenkiintoista hommaa. Odotan aina, että pääsen jatkamaan jotain keskeneräistä tai aloittamaan uutta siistiä juttua.

On myös mahtavaa, että meillä on omia UX/UI -osaajia, jotka katsovat minun juttujani uusin silmin. Silloin saan hyviä uusia näkökulmia myös omaan työhöni.

Silloin 1+1 ei ole enää 2, vaan se on paljon enemmän.

Minkälaisia odotuksia sinulla on Identiolla työskentelystä?

Odotan sitä, että pääsemme rakentamaan uutta, kohtalaisen freesiä ja isossa nosteessa olevaa teknologiayritystä suuremmaksi toimijaksi. Odotan, että saan ottaa vastuuta työstäni, kuten olen tähän asti saanutkin.

On ollut hienoa, että alusta asti osaamiseeni on luotettu. On kiva tulla töihin sellaiseen paikkaan, jossa luottamuksen saa heti.

1 r7phTNnhc smUAlX6oeOrA Willen tekemä upea juliste Idention tiimistä.

Mitä urahaaveita sinulla on?

Olen tosi onnellinen tilanteesta, jossa olen tällä hetkellä. Olen päässyt tekemään graafisen suunnittelun hommia ja luomaan brändiä. Tiedän, että tässä on työtä vielä pitkäksi aikaa. Meillä on varmasti vielä paljon vastaan tulevia asioita ja työn tarjoamia haasteita.

Kyllä minulla tietenkin mainostoimistoviboja pyörii päässä — siitäkin kun keskustelimme. Se voisi olla ajankohtaista kuitenkin ehkä 10 tai 15 vuoden päästä.

Kun puhutaan lähiaikojen haaveista — työ mahdollistaa sen, että pystyn saamaan kuntoon elämän muita osa-alueita. Sellaisia haaveita löytyy sitten enemmänkin.

Miten näet sisällöntuotannossa nopeuden ja laadun suhteen? Laatu on kuitenkin pitkälti subjektiivista.

Brändityössä pohja kannattaa tehdä huolellisesti ja sen jälkeen voi esimerkiksi tehdä nopeampaa sisältöä valmiille pohjille. Mitä tulee laatuun… Kaikkihan menee siihen kategoriaan, mitä tulee tehtyä ;-)

Ehkä pointti on, miten laadun haluaa määritellä — onko oleellista se, kuinka paljon siihen käyttää aikaa vai se, miten jengi reagoi? Nopeus ei mielestäni sulje pois laatua.

Pyrin olemaan sellainen, että kun tulee idea, pystyn toteuttamaan sen ennen kun tulee seuraava idea. Muuten se saattaa jäädä.

Sinulla on taustaa startupeista. Kerrotko vähän siitä?

Vuonna 2017 pistin pystyyn pelialan startupin. Pelimaailmassa yhdistyvät sekä graafinen suunnittelu että ohjelmointi ja olen opiskellut molempia. Lisäksi mukaan tulee tarinankerronta, joka on minulle luontaista teatteritaustani takia.

Osallistuimme Boost Turun Startup Journeyyn vuonna 2018 14 hengen tiimillä. Menestyimme ihan hyvin ja voitimme pitchingkisassa.

Miltä IT-kulttuuri maistuu?

IT-maailma on pienestä pitäen minulle tuttu. On ollut paljon asioita, joista olen luullut että tiedän. Kun olen tullut tänne, olenkin oppinut, että en ehkä tiennytkään niin paljon. Se on oikeastaan aika siistiä.

Ylipäätään koko IT-maailma on kehittynyt hurjasti tässä vuosien aikana. Tämä on mukava ala olla töissä. Koko ajan saa kehittää itseään ja tarvitaan myös uutta osaamista.

IT-alalla tarve on tällä hetkellä suuri, niin pystytään myös pitämään huolta työntekijöistä. Se on tässä se hienoin juttu. Aloittaessa työvälineet oli odottamassa pöydällä ja ammattitaitoa arvostetaan niin, että työntekoon halutaan tarjota riittävän hyvät välineet.

On sillä psykologinenkin vaikutus: kun tulee aamulla töihin ja saa avata koneet, jotka oikeasti pelaavat, niin töitä on tosi kiva tehdä.

Wille sai vuoron kysyä myös Joonakselta ja Teemulta: “Mitä odotuksia teillä oli, kun lähditte hakemaan graafista suunnittelijaa? Tietysti täytyy myös kysyä, onko odotuksiin vastattu?”

Teemu: “Tekeminen oli aika irrallista ennen palkkaamista, mutta nyt huomaa, kuinka paljon on ollut hyötyä graafisen suunnittelijan palkkaamisesta. Brändiä on saatu rakennettua ja asiakasprojekteihin saa tarvitaessa apua. Olen positiivisesti yllättynyt.”

Joonas: “Työhaastattelussa kerroin jo, mitä haluamme graafiselta suunnittelijalta. Meillä oli alusta asti selvät sävelet siitä, mitä tulisit tekemään ja sitä tietysti odotin. Olet lähtenyt itsenäisesti tekemään hommia ja ylittänytkin jo ne odotukset, mitä mulla oli.”

Tervetuloa tiimiin Wille!


Kirjoittanut

Erika Bergström

Copywriter