Ville Valkonen — talousosaaja ja utelias maailmanparantaja

Erika Bergström

1.10.2019 · 5 min

Politiikassa on se ärsyttävä piirre, että markkina ei koskaan kasva. Kansanedustajia on aina 200. Kaikki taistelevat samasta markkinasta ja se tekee siitä hyvin kilpailullista. Se on tuonut myös aggressiivisia, vastenmielisiä piirteitä julkiseen keskusteluun.

Turkulainen poliitikko ja yrittäjä, Ville Valkonen, kävi Idention toimistolla vieraana Prochat -podcastissa. Joonas ja Ville vetivät puolessa tunnissa läpi tiukan setin pelkkää asiaa.

FB profiili

Kuka on Ville Valkonen?

Alunperin paimiolainen, nykyään Turussa asuva ja vaikuttava reilu kolmekymppinen poliitikko sekä yrittäjä. Hän on valmistunut Turun kauppakorkeakoulusta pääaineenaan laskentatoimi ja rahoitus. Pääosan työurastaan hän on toiminut Helsingissä, eduskuntatalolla. Vapaa-ajallaan hän liikkuu mielellään luonnossa.

Politiikan kautta yrittäjäksi

Olen aina ollut äärettömän kiinnostunut maailman muuttamisesta ja mulla on aina ollut palo sen suhteen, että maailma ei ole valmis. Sitä on muutettava sekä paikallisesti, että valtakunnallisesti. Oma korsi täytyy kantaa kekoon.

Kiinnostuksen kautta Valkonen päätyi ensin kuntapolitiikkaan ja opiskelijapolitiikkaan. Hänen valmistuttuaan uravalinta oli ajankohtainen ja samaan aikaan avautui mahdollisuus lähteä eduskuntaan töihin kansanedustajan avustajaksi.

Silloin Valkonen teki pohdinnan siitä, että ne ovat hommia, joihin ei tule lähdettyä enää myöhemmin. Politiikan taustatehtävät tulisi hoitaa nuorena.

Tie vei mennessään.

Ensin Valkonen lähti eduskuntaan avustajaksi, josta oli luonnollista siirtyä ryhmäkansliaan tekemään koko puolueelle poliittista valmistelua. Pöydällä olivat energia-, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka, sekä jonkin ajan päästä talouspolitiikka, elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaa. Kaiken lisäksi hän oli mukana hallitusohjelman neuvotteluissa vuonna 2015.

Sipilän hallituksen hallitusneuvottelut vuonna 2015 olivat verrattain nuoren poliitikon uran kiinnostavinta aikaa. Neuvotteluissa hän toimi nuorempana talouspoliittisena avustajana. Äärimmäisen kiinnostavaksi työn teki se, että Suomen taloutta laitettiin kuntoon kovalla kädellä — vieläpä hyvin vaikeassa tilanteessa.

Neuvottelujen jälkeen Petteri Orpo pyysi Valkosta erityisavustajakseen, ja tämä lähti Orpon kanssa töihin sisäministeriöön. Silloin Valkonen sai vastuulleen sotehallintouudistuksen—erityisesti rahoituksen ja hallinnon näkökulmasta. Kun Orpo valittiin puheenjohtajaksi, Valkonen seurasi häntä vielä valtiovarainministeriöön.

Vuonna 2017 eteen tuli tiukka valinta oman poliittisen uran ja yrittäjyyden välillä. Julkisen puolen politiikan taustatyöt oli jo nähty ja sen lisäksi Valkosella oli tyttöystävä Turussa. Palo yrittäjyyteen oli kova.

Paineen keskellä ytimessä

Valkonen ehti olla 4 vuotta politiikan taustatehtävissä, josta 2 vuotta meni hallitustyöskentelyn ytimessä taustajoukkojen näkökulmasta. Politiikka on valtakunnan tasolla nopeatempoista, ja se on kaiken kaikkiaan todella monimutkainen, nopeasti muuttuva ja vaativa toimintaympäristö. Samalla siihen kohdistuu paineita niin puolueiden sisältä, kuin medialta ja äänestäjiltä. Se on hyvin kilpailullinen maailma.

Yrittäjyys— vaihtoehtojen punnitseminen

Yrittäjäksi alkaessaan Valkosella oli monta vaihtoehtoa. Hän lähti haarukoimaan niistä sillä hetkellä toteutuskelpoisimpia ideoita — niitä, missä oli omaa osaamista ja mistä pääsi heti liikkeelle. Hän alkoi järjestää talous- ja sijoituskoulutuksia tavallisille palkansaajille, jotka halusivat alkaa sijoittamaan.

Aika pian sen jälkeen hän sai tuttujen yrittäjien kanssa ajatuksen isommasta sijoitustapahtumasta. Sen seurauksena syntyi Turun Talouspäivät, joka järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa.

Hyvin sujuneen tapahtuman jälkeen he päättivät alkaa keskittyä laajemmin tämän kaltaisiin tapahtumiin ja Turun Talouspäivien brändin kasvattamiseen. Tulevaisuudessa Talouspäiviä kasvatetaan mahdollisesti myös yhteisöjen ja median suuntaan.

Sen lisäksi, että Valkonen on toimitusjohtajana omassa yrityksessään, hän istuu useamman yrityksen hallituksen riveissä mm. puheenjohtajan roolissa.

Niukasti ulos eduskunnasta

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Valkonen oli ehdokkaana toista kertaa ja keräsi yli 4300 ääntä sijoittuen Kokoomuksen listalla viidenneksi. Valkosen äänestäjiin lukeutui mm. Idention Sami Suo-Heikki.

Läpi pääsyyn olisi kuitenkin tarvittu 179 ääntä lisää. Tulos luo kuitenkin uskoa tulevaisuuteen. Varakansanedustajaksi päätyminen on myös iso kunnia.

Miksi juuri talous?

Valkosta kiinnostaa talouden ja yhteiskunnan vuorovaikutus — tottakai ruohonjuuritasolla myös yritystoiminta ja bisnes. Talous on merkittävä sektori ja osa-alue yhteiskunnassa. Siihen liittyy myös paljon muutosvoimaa ja energiaa.

Hienot asiat tehdään pääsääntöisesti yrityksissä. Sen lisäksi maailmanpolitiikassa talous määrittelee pitkälti myös sen, kuka heiluttaa valtikkaa. Jos Suomi haluaa pysyä hyvänä yhteiskuntana, se edellyttää talouden säilymistä hyvällä tasolla.

Kunnallispolitiikkaa

Valkonen istui ensin kaksi kautta Paimion kaupunginvaltuustossa. Sen jälkeen hän muutti naisen perässä Turkuun. Vuonna 2017 hänet valittiin Turun kaupunginvaltuustoon, jonka lisäksi hän toimii rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtajana ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtajana.

Kaupungin valtuusto on taho, joka päättää ylimmällä tasolla, mitä kaupunki tekee. Valmistelutyö tehdään lautakunnissa ja valtuustoryhmissä.

Kaupungit järjestävät valtavan määrän julkisia palveluja. Valkonen on keskittynyt elinvoimapolitiikkaan, osittain innovaatiopolitiikkaan ja ennen kaikkea kaupunkikehitykseen (kaavoitus ja rakentaminen).

Paimiossa oli yleensä yksi iso asia kerrallaan pöydällä ja siksi oli helppo pysyä kärryillä. Turussa on niin monta asiaa meneillään yhtä aikaa, että se vaatii enemmän keskittymistä.

Isossa kaupungissa tapahtuu enemmän kiinnostavia asioita.

Visio ideaalisesta Turusta

Turulla on kaikki lähtökohdat olla Suomen kakkoskaupunkiseutu. Kovaa kisaa on käyty Turun ja Tampereen välillä, mutta Tampere ollut askeleen edellä jo noin 15 vuoden ajan. Viime vuosina Meyerin ja Uudenkaupungin autotehtaan vetämänä Turku on ottanut Tamperetta kiinni.

Tällä hetkellä tavoitteena on ponnistaa Suomen kakkoskaupungiksi ja henkiseksi pääkaupungiksi. Yrityksillä on tässä kilpailussa tärkeä rooli. Turussa ei ole yhtä tiukat markkinat kuin Helsingissä, mutta osaamista löytyy kyllä.

Lisäksi Turku on elinvoimainen opiskelijakaupunki, sekä kulttuuri- ja matkailukapunki ihan omassa mittakaavassaan. Niissä olemme jo ohittaneet Tampereen.

Turku kaipaa menestyviä yrityksiä, opiskelijoiden tuomaa uutta osaamista ja sen on oltava hyvä paikka asua. Kaikessa ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Miten Turkua voisi vielä kehittää?

Valkonen puhuu Turun ja Helsingin välisten yhteyksien tiivistämisestä. Tunnin juna on valtakunnallinen, tärkeä hanke. Lisäksi turkulaista elinkeinoelämää täytyy pystyä monipuolistamaan. Turku on tällä hetkellä liikaa kiinni parissa alueen johtavassa yrityksessä.

Turulla on myös isojen kaupunkien ominaisia haasteita. Lähiöt ja sosiaalinen eriytyminen ovat huomioitavia asioita. Täytyy pitää huolta, että turku ei ole menestyvä vain tietyillä alueilla kuten Kupittaalla ja Hirvensalossa. Myös esimerkiksi Varissuon ja Runosmäen tulee pysyä mukana kehityksessä.

Myös Ville sai mahdollisuuden haastatella Joonasta

Mä haluan kuulla teidän törkeän lupauksen. Mihin te sitoudutte puolen vuoden, vuoden, ja kolmen vuoden säteellä?

Joonas selvitti, että jo puolen vuoden sisään halutaan rekrytoida lisää ohjelmoijia, joiden avulla voidaan sijoittaa lisää rahaa markkinointitiimiin.

Työntekijöitä tulee olemaan tämän vuoden lopussa yhteensä 8. Se on jo 100% varmaa.

Ensi vuoden aikana tavoite on kasvaa 20–30 henkilöä työllistäväksi, josta n. 75% olisi koodaajia. Joskus on tullut myös esiin ajatus, että kolmen vuoden päästä yrityksessä voisi olla jopa 50 työntekijää.

Suunnitelmat eivät kuitenkaan ole kovin tarkkoja sinne asti.

Mistä Identio saa työntekijänsä, ja mikä on teidän brändilupaus?

Monesta suunnasta; suoraan koulun penkiltä tai muista yrityksistä. Kun työntekijöillä on hyvä olla, he kertovat siitä myös eteenpäin.

Idention brändilupaus

  • Työntekijöille: Meillä on hyvä olla, ja työntekijöistä pidetään huolta.
  • Asiakkaille: Korkea laatu ja hyvät tekijät. Idention matkaa voi seurata läpinäkyvästi — jaamme hyvät ja huonot hetket.