Urheiluun profiloitunut IT-yritys — uhka vai mahdollisuus?

Erika Bergström

27.9.2019 · 4 min

Tämä on kunnon boot camp. Kehotetaan ihmisiä ilmoittautumaan Ruisrääkkeihin ja muihin — puolimaraton on melkeen jopa default.

Olemmeko profiloineet itsemme urheilevaksi organisaatioksi?

Meidän viestintämme antaa ehkä kuvan, että kaikki urheilevat paljon. Varsinkin, kun mainostuksen kohteena ovat olleet Samin Ironman ja viikoittaiset aamulenkit.

Urheilullinen mielikuva on varmasti totta, mutta disclaimerina voi heti todeta, että ketään ei tietenkään pakoteta liikkumaan. Jokainen urheilee vapaasta tahdostaan sen verran kuin itse haluaa.

Identiolaisten laaja lajitausta

Teemu on aina ollut liikunnallinen. Hän on harrastanut jalkapalloa, judoa, lumilautailua, vapaaottelua, ja jossain vaiheessa mukaan tuli vielä trikkaus.

Trikkaus on vapaamuotoista, omaehtoista harrastamista. Se sisältää kombinaatioita telinevoimistelusta, itämaisista taistelulajeista ja katutanssista. Näitä kolmea yhdistellen pyritään tekemään näyttäviä liikesarjoja.

Nykyään Teemu käy myös lenkeillä Samin innostamana. Lisäksi hän hankki Garmin Fenix 5 -urheilukellon, joka myös motivoi liikkumaan enemmän. Kellon avulla juoksemista on helpompi kontrolloida mm. sykkeiden ja vauhdin osalta.

Teemuun voi törmätä usein myös kuntosalilla. Paras setti on rinnallevedon ja pystypunnerruksen yhdistelmä. Kyykky, penkki ja maastaveto ovat myös vakioliikkeitä.

Treeniä tulee keskimäärin 3–4 kertaa viikossa, jolloin joka toinen päivä on lepoa.

image

Joonas aloitti urheilun kilpauinnin parissa. Uintitreeneihin Joonas päätyi uintitaustan omaavan isänsä jalanjäljissä. Harrastuksen loputtua urheilusta oli jonkin verran taukoa ja mielenkiinto kääntyi satunnaisten juoksulenkkien ohella enemmän e-urheilun puolelle.

Joonaksella oli pitkään on-off meininki juoksun ja kuntosalin suhteen ja järjestelmällisyys puuttui kokonaan. Viimeisen 1,5 vuoden sisällä hän on kuitenkin integroinut urheilun uudestaan omaan elämäänsä.

Joonas treenaa pitkälti punttisalin ja juoksulenkkien muodossa. Lisäksi hän palkkasi itselleen myös PT:n tukemaan harjoittelua ja seuraamaan liikkeiden oikeaa suorittamista. Joskus mukaan mahtuu myös satunnaisia uintiharjoituksia.

Treenejä tulee viikkoon noin 3–4.

Joonasjuokseekollaasi

Sami aloitti lapsena nappulaliigassa ja pelasi futista yli 10 vuotta. Lukiossa harrastus kuitenkin päättyi, kun seuratoiminta lakkautettiin. E-urheilu veti myös hänet mukanaan muutamaksi vuodeksi.

Armeijassa Sami juoksi paljon ja intin jälkeen Samin kaveri pyysi tätä mukaansa puolen vuoden päässä häämöttävälle maratonille. Siitä alkoi tavoitteellinen juoksuharjoittelu.

Maratoneja tuli juostua muutama vuosi, jonka jälkeen tuli n. 1,5 vuoden tauko. Monipuolisuuden vuoksi Sami päätti aloittaa triathlonin. Hän antoi itselleen riittävästi aikaa treenata ja nyt takana on ensimmäinen Ironman.

Lisäksi Sami on käynyt noin 1,5 vuotta Training For Warriors -salilla hakemassa lihasta myös yläkroppaan ja keskivartaloon. Myös juoksutuloksissa on näkynyt kehitystä sen myötä.

Treenejä mahtuu viikkoon… No, paljon.

Samitri

Milloin urheilu osaksi kulttuuria?

Kun yritys perustettiin, kaikki tiesivät toistensa lajeista, mutta urheilu ei ollut yhtä suuri osa kulttuuria kuin nykyään. Urheilu oli enemmän yksilöllistä ja kaikki tekivät omia juttujaan. Silloin se ei vielä ollut yhteinen valinta.

Muutos tapahtui keväällä 2019 Ruissalossa järjestetyssä strategiaviikonlopussa. Pohdinnassa olivat mm. yrityksen tavoitteet ja isommat linjaukset. Sieltä sai alkunsa myös aamulenkkiperinne.

Arvostan, että meillä on Slackissa kanava nimeltä #gymrats.

#Gymrats on Samin lempikanava. Aina kun uusi työntekijä kutsutaan Slackiin, Samin asettamien oletusasetusten mukaan tämä lisätään automaattisesti #gymrats-kanavalle.

Kanavan olemassaolo ei siis jää ainakaan keneltäkään huomaamatta.

Idea yhteisestä urheilemisesta lähti halusta tehdä asioita yhdessä ja tutustua sitä kautta paremmin. Liikunta oli siinä vaiheessa kaikille keskeinen, joten se valikoitui tavaksi ylläpitää yhteistä tekemistä.

Muiden innostaminen

Aamulenkit käynnistyivät aika pitkälti samoihin aikoihin keväällä, kun Miika tuli töihin Identioon. Hän alkoi heti käymään yhteislenkeillä ja ilmoittautui pian ensimmäiselle puolimaratonilleen.

Myös allekirjoittanut oli heti mukana lenkillä. Jalkojen tottumattomuus on vielä hidastanut menoa, koska kilpauintitausta ei ole totuttanut jalkoja kovaan iskutukseen.

Oli kuitenkin kivaa päästä porukkaan heti. Kaikilla innostuminen on ollut aitoa ja se on ollut todella yhteishenkeä nostattavaa. Yhteisöllisyys on myös iso motivoiva tekijä oman kunnon kohottamisen lisäksi. Myös muiden yritysten väkeä on kutsuttu mukaan lenkille. Jengiä on ollut mm. Aradolta ja Reaktorilta.

3e7b2362-e7ff-45dd-bc8a-d8b17e22e0a8

Lisäksi alkusyksystä järjestettyyn Cooperiin osallistui kahden edellä mainitun lisäksi vielä Valohain väkeä. Juoksemassa oli kymmenkunta henkeä. Sami sai tapahtuman jälkeen vielä kiinnostuneita yhteydenottoja liittyen seuraavaan juoksukertaan.

Urheiluun profiloitumisen varjopuolet

Urheilu ei liity mitenkään koodaamiseen. Voiko potentiaaliselle työnhakijalle kuitenkin tulla sellainen olo, että kaikki “pakotetaan” urheilemaan?

Kääntyykö yhteisöllisyys tässä tilanteessa päälaelleen? Voiko se aiheuttaa fiiliksen, että porukkaan ei pääse mukaan, jos ei urheile?

Jos kaikki muut lähtevät aamulenkille ja joku jää toimistolle juomaan kahvia, huono asetelma voi olla valmis. Vaikka ketään ei pakoteta mukaan, se voi tuoda ulkopuolisen olon.

Toisaalta kaikkia ei voi miellyttää. Urheilullinen kulttuuri toimii joillekin, mutta ei kaikille. Kääntöpuolena se voi olla myös vahvuus. Jos joku pohtii työnhakua yritysten välillä, Identio voi myös valikoitua urheilullisen menonsa vuoksi.

Vuodenvaihteessa aloittava työntekijä sanoi juuri: “Mä haluan päästä takaisin kuntoon, niin tulen teille hommiin.”

Plussat vahvempia kuin miinukset

Kärjistetysti; Mitä enemmän jokainen liikkuu, sitä vähemmän on sairaspoissaoloja ja työnteko on energisempää ja tuottavampaa. Tällöin liikunnan hyvät puolet nousevat esiin.

Lisäksi yhteisöllisyys kasvaa huomattavasti.

Kun plussat voittavat miinukset — miksi ei voisi profiloitua urheilulliseksi IT-firmaksi?

Tämä on se tyyli, mitä me halutaan noudattaa. Me tehdään mitä me tehdään, siksi Idention omistaa 100% työntekijät.