Samin urapolku – opinnoista Reaktoriin ja oman yrityksen perustamiseen

Erika Bergström

29.11.2019 · 5 min

Joonas haastatteli Samia tämän ohjelmointiuraan liittyvistä käänteistä ja vaiheista.

Samin urapolku

Mistä koodaaminen lähti?

Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut tietokoneista ja näprännyt niitä itsekseni. Lisäksi tein joitain kotisivuja alakoulun lopulla ja yläkoulun alussa. Silloin ehkä ajattelin, että ohjelmointi ei ole cool ja se jäi moneksi vuodeksi.

Lukion ja armeijan jälkeen pohdin, että voisin hakea Turun ammattikorkeakouluun tietotekniikan opintoihin. Kerroin jopa äidilleni, että suunnitelmani on ystävystyä koodaajien kanssa, perustaa firma porukalla ja tienata sitä kautta hyvät rahat. Pian löysin itseni kuitenkin toiselta puolelta pöytää.

En oikeastaan tajunnut opintojen alussa kauheasti koodaamisesta. Siitä huolimatta arvosanat olivat kiitettäviä.

Toisena opiskeluvuonna olin mukana projektissa, jossa koodasimme netissä olevan kirjakaupan. Se oli vähän kuin tori.fi, mutta kirjoille.

Se oli koodaustaitojeni kannalta tärkeä projekti. Olimme opiskelleet C#:ia ja se oli mielestäni vaikeaa. Silloin kokeilin, miten saisin koodattua helposti webbiä. Siinä PHP MySQL oli setti, jota käytin.

Isoja puutteita koodissani oli. En esimerkiksi tiennyt mitään relaatioista, joten tietokannassani oli yksi taulu mihin laitoin kaiken tiedon.

Mitä tapahtui opiskeluprojektien jälkeen?

Sain harjoittelupaikan. Pääsin siis Tehdeniin, joka on Turusta lähtöisin oleva ohjelmistoyritys. Se työllistää noin 20 henkilöä ja he tekevät Tehden -pilvipalvelu ERP-tuotetta.

Esittelin siellä haastattelussakin, että teen tällaista PHP-projektia ja sen ominaisuuksia. Pääsin Tehdenille ihan “code monkeyksi”, eli väänsin uusia featureita ja korjasin bugeja. Se oli tosi hauska ja hyvä startti työuralle. Olin siellä ensin koulun ohella ja jonkin aikaa koulun jälkeen.

Mitä opit Tehdenillä?

Tehdenillä opin PHP:tä, jQuery:a, PostgreSQL:ää ja yleisesti tietokantasuunnittelua. Tietokantasuunnittelun opit eivät sinänsä vanhene ja ne ovat olleet käytössä nykyisessäkin työssäni. Ne ovat kultaakin arvokkaammat.

Kuinka tärkeää oli päästä tekemään tuollaista? Missä kohtaa tajusit että osaat oikeesti koodata?

Harjoittelu kesti 8 viikkoa. Se oli palkaton, joka oli siinä mielessä hyvä asia, ettei tarvinnut ottaa stressiä. Muistan, etten saanut ekalla viikolla mitään aikaiseksi. Yksi ihminen auttoi mua, ja saatiin jotain ylipäätään rendaamaan.

Ensikosketuksen sai, kun pyysi apua ja häiritsi jotain toista. Tietysti ne oli aina kokeneelle koodaajalle simppeleitä asioita, mutta juuri sen vuoksi he pystyivät nopeasti auttamaan.

Avun pyytäminen oli tosi iso juttu.

Koska aloit oppia itsenäistä koodausta?

Kuukauden jälkeen opin suunnilleen tekemään pikkuhommia. Koodikanta oli sinänsä hyvin jaoteltu ja se oli helppo oppia. Siellä tehtiin jQueryä ja opin sen ennen Javascriptiä. Jälkeenpäin ajateltuna se oli ehkä vähän vaarallistakin.

Sitten tein opinnäytetyön, jonka aihe oli viitesiirtoaineiston nouto Osuuspankista käyttäen Web Services -yhteyskäytäntöä.

Ekana kesänä mun piti tehdä dynaamiset asiakasryhmät, ja se oli melkein kuin AI. Mulle annettiin sellainen isompi feature, joka mun piti tehdä. Silloin siellä ei ollut Gittiä, vaan käytössä oli SVN. Sen lisäksi ei ollut pull requesteja tai code reviewta käytössä, jolloin se on tietenkin vähän vaarallista, kun pistää junnuja tekemään. Ne menee heti trunkkiin SVN:n tapauksessa.

Tottakai nykyisin hekin käyttävät sellasia, ja se on tosi tärkeää. Junnujen koodit pitäisi aina lukea ja tarkistaa.

Teitkö vapaa-ajalla paljon?

Olin aina töissä 7.15–15.15 ja mulla oli omat ruuat mukana. Se oli tehokasta koodausta. Vapaa-ajalla teimme silloin Idention lukihäiriösoftaa. Sitä kautta sain ensimmäisen kosketuksen angulariin, mutta se tuli tietenkin koulun kautta. Siinä opin ehkä tekemään myös enemmän javascriptiä.

Jotain pienempiä omia juttuja tein iltaisin kotona. Suurimat opit tulivat töistä.

Mitä teit Tehdenin jälkeen?

Olin käynyt lounaalla Jani Laakson kanssa. Hän oli sillon Vaadinilla töissä. Hänen äitinsä on minun äitini vanha työkaveri ja tuli sitä kautta tutuksi—ja sitä kautta päädyin lopulta myös Vaadinille.

Olin fronttikoodarina ja tein pääosin web componentteja. Vaadinilla opin hyvät koodikäytännöt, code reviewit ja dokumentoinnin. Ne tulivat hyvin haltuun siellä.

Tehdenillä opin koodaamaan. Vaadinilla opin koodaamaan niin, että se näyttikin joltain.

Vaadinilla opin siis koodaamaan niin, että muutkin pystyivät lukemaan sitä. Se oli tosi selvä tason nosto siinä kohdassa. Vaadin opetti hyviä käytäntöjä.

Konsulttia musta ei vielä tullut Vaadinilla. Tein oikeastaan siinä vaiheessa tuotteita ja paria asiakasprojektia. Lisäksi sain paljon hyviä koodikäytäntöjä ja opin miten tuotteita saadaan ulos.

Mitä tapahtui Vaadinin jälkeen? Olet luonut enemmän konsultin uraa?

Minua houkuteltiin Reaktorille ja halusin mennä sinne, kun se on niin kuuluisa IT-piireissä. Halusin myös tehdä asiakasprojekteja. Olin Reaktorilla noin puolentoista vuoden ajan.

Siellä oli muutamia projekteja, joista yksi Suomessa ja toinen pidempi Jenkeissä. Reaktorilla kävin paljon myös kursseja ja konsulttikouluja. Teknisten taitojen osalta en oppinut niin paljoa siellä, mutta C# ja JavaScript kehittyivät kyllä jonkin verran. Soft skillit sekä Agileen ja konsultointiin liittyvät taidot kasvoivat tosi paljon.

Pelkkä koodaaminen ei riitä enää asiakastöissä, kun heiltä pitää osata myös saada tieto siitä, mitä pitäisi koodata ja miten asiat saa tehtyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Suurin oppi Reaktorilta oli konsultointitaidot.

Miten pääsit Reaktorille?

Mulla oli hyvät suosittelijat ja sen lisäksi oli tekninen haastattelu. Juuri sitä ennen olin tehnyt oman Javascript guessing gamen, joka sai Githubissa paljon tähtiä. Se oli siis logoarvauspeli Javascript logoille. Kävimme haastattelussa läpi sitä pelin koodia. Kai he tykkäsivät siitä.

Oli mulla myös omia projekteja kyljessä, niin oli näyttöä siitä, että haluaa oppia ja kehittyä.

Reaktorin jälkeen perustimmekin yrityksen?

Olimme keskustelleet paljon jo aiemmin oman firman perustamisesta. Yrittämistä piti kokeilla, kun on vielä nuori, eikä ole muita vastuita elämässä.

Idention aikana olen oppinut Javaa ja Javascriptiä paremmin sekä sitä, mitä firman pyörittämiseen vaaditaan. Lisäksi tietynlaiset mentorointitaidot ovat kehittyneet.

En ainakaan yritä mikromanageroida ketään, vaan haluan antaa aika vapaat kädet jengille. Hyvät tyypit tekevät hyvää duunia!

Tulevaisuudessa aion myös koodata, enkä jää vain yrityksen omistajaksi.