Palkkatyöstä yrittäjäksi ja toimistotyöstä etätyöhön

Erika Bergström

29.6.2020 · 4 min

Sami sai Prochat-podcastiin erityisvieraakseen puolisonsa Roosan. Pariskunta kävi läpi kevään poikkeustilanteen vaikutuksia ja sitä, miten työntekijästä siirtyminen täysipäiväiseksi yrittäjäksi on näkynyt Samin työnteossa.

Miten työskentely on sujunut poikkeusaikana?

Sami on tehnyt IT-konsultin töitä kotona ja Roosa on työskennellyt päiväkodissa.

S: Oli hauskaa, kun poikkeustilanne alkoi - puhuimme Joonaksen kanssa, että nyt olemme kaksi viikkoa etänä. Nyt on muutama kuukausi jo takana ja etätyöskentely jatkuu. Ihan hyvin on mennyt. Onhan se tietysti tylsempää, mutta meillä on ollut paljon videopuheluita. Se tuo paljon yhteisöllisyyttä. Meillä on joka päivä esimerkiksi yhteinen kahvitauko kello 14.

Miten tämä tilanne on näkynyt kotona? Mehän asumme siis saman katon alla.

R: Toivoisin, että meillä olisi vielä yksi huone lisää, joka voisi toimia sinun työhuoneena. Mehän asumme nyt kaksiossa. Meidän sähköpöytä on muuttunut sinun työpisteeksi ja toinenkin työpöytä on täynnä tietokoneita.

Mitä haasteita olet nähnyt tässä tilanteessa – ehkä viimeisen parin kuukauden aikana?

R: En haluaisi häiritä sinun työntekoasi, jotta saisit paremmin keskityttyä. Kyllä se häiritsee sinua, jos olen kotona. Olen yrittänyt käyttää kuulokkeita, jos katson telkkaria tai kuuntelen musiikkia. Sorruin aluksi siihen, että pyysin sinua laittamaan tiskikoneen tai pyykkikoneen päälle ja olet tehnytkin pieniä juttuja. Kun aloittaa työt, voi harhautua helposti tekemään muita asioita.

"Nostan hattua, että olet tajunnut, että olen töissä täällä. En ole täällä siivoamassa tai tekemässä ruokaa." –Sami

Olemme olleet yhdessä yli 7 vuotta. Suurinta osaa ajasta en ole ollut yrittäjänä. Minkälaisia muutoksia meidän elämään on tullut sen jälkeen, kun ryhdyin yrittäjäksi?

R: Silloin kun olit töissä Reaktorilla, teit paljon enemmän työmatkoja New Yorkiin. Nyt niitä ei kauheasti ole – ainakaan toiselle puolelle maailmaa. Vaadinilla teit paljon omia pieniä projekteja, mutta nyt tuntuu, että niihin sinulla ei ole ollut niin paljon aikaa. Teet enimmäkseen asiakastöitä ja välillä teet jotain juttuja viikonloppuisinkin. Kun Identio on mennyt eteenpäin ja työntekijöitä on enemmän, niin hommat ovat ehkä jakautuneet enemmän. Sitä kautta viikonlopputyötkin ovat vähentyneet.

"Työntekijöiden palkkaamisessa on monia hyviä puolia. Yrittäjän asemassa on edelleen vastuu, mutta ei tarvitse tehdä itse kaikkea, kun on tosi hyviä ihmisiä ympärillä. Ihmisiä, joihin voi luottaa 100-prosenttisesti" –Sami

Ajankäyttö on varmasti stressitekijä monelle yrittäjäksi siirtyvälle sen suhteen, että riittääkö aika muihin asioihin. Miten kommentoisit tätä?

R: Kyllä sinulla on ollut aikaa urheilulle, mikä on myös sinulle tosi tärkeää. Välillä emme lähestulkoon puhuneet viikonloppuisin, kun molemmat tekivät omia hommiaan. Olemme nyt ehtineet jutella enemmän ja tekemään yhteisiä asioita.

S: Yrityksen alkuaikoina olisi ollut hankalaa esimerkiksi yhdistää yrittäjyys ja perhe-elämä. Silloin olisin joutunut luopumaan urheilusta ja se toisi vaan lisää stressiä. Sanoisin, että pitää varmistaa, että on aikaa sille yritykselle. Harvemmin yritystä voi pyörittää niin, että luottaa sen menevän omalla painollaan.

Olen kuullut hyvän ohjeen: Kun tekee jotain asiaa, silloin kannattaa paneutua täysillä siihen asiaan. Jos teet töitä, silloin teet töitä. Jos olet sun vaimon kanssa, olet silloin sun vaimon kanssa – etkä tee töitä. Tekee siis kerrallaan yhtä asiaa 100-prosenttisesti, eikä yritä tehdä kaikkea yhtä aikaa. –Sami

Minkälaista tukea yrittäjä kaipaa kotoa?

R: Olen aina iloinnut onnistumisista, uusista projekteista ja yrityksen kasvusta. Olen yrittänyt tukea mahdollisimman paljon ja jutella - olla läsnä.

S: On hyvä, että yrittäjällä on ihminen, jonka kanssa jutella muistakin, kuin työasioista. Juttelemme keskenämme tietysti paljon molempien työasioista, mutta paljon myös muustakin.

Onko meidän elämä muuttunut sen myötä, kun ryhdyin yrittäjäksi?

R: Yrittäjyys on ollut sinulla pitkään haaveena. En tiedä, olisitko jäänyt katumaan ja jossittelemaan, jos olisit jäänyt töihin Reaktorille. Nyt olet ainakin onnellinen, kun olet saanut tehdä unelmaasi. Silloin se on minullekin hyvä asia.

"Eli happy husband, happy life?" -Sami

R: Olette tehneet kovaa töitä ja olette saaneet toteuttaa unelmaanne. Olen ollut aina ylpeä siitä. Olemme puhuneet yrittäjäelämästä ja siihen liittyvistä peloista. Sanoin koko ajan, että kyllä sinä kokeilet yrittäjyyttä ja katsotaan miten käy.

S: Kyllä mun elämä olisi varmaan ihan yhtä onnellista, vaikka en olisi yrittäjä. Takaraivossa voisi kyllä olla ajatus, että olisi kiva yrittää itsekin.

Ei ole kyllä ollut katumuksia. Puhuimme joskus Joonaksen kanssa, että nyt on paras aika lähteä yrittäjäksi. Vaikka kaikki epäonnistuisi, niin minulla ei sinänsä ole menetettävää – ei ole lapsia tai asuntolainaa. Menettäisin ehkä vain muutaman vuoden. Se mitä olisin oppinut siinä ajassa, olisi todella paljon arvokkaampaa kuin se, että olisin tehnyt pari vuotta tavallista duunia.