Pahamaineinen perintä – "Olemme oikeastaan hyväntekijä"

Erika Bergström

9.9.2019 · 4 min

Joonas sai Prochat-podcastiin vieraaksi Sami Saarenpään KTI Laskutukselta. Aiheina olivat mm. perintä ja sen herättämät mielikuvat suhteessa perinnän todelliseen luonteeseen.

Sami-118

Kuka on Sami Saarenpää?

Sami on tehnyt myyntiä käytännössä koko ikänsä. Hän ei “joutunut” myynnin pariin, vaan hakeutui sinne tietoisesti. Jo AMK:n aikana hän perusti ensimmäisen oman yrityksensä joka myi tietokoneita ja päätyi myöhemmin monen mutkan kautta ajatukseen myydä perintäpalveluja.

Myynti on tullut Samille aina luonnostaan. Hän halusi myydä nimenomaan perintää, koska hän näki mahdollisuuden tehdä sitä omalla tavallaan. Ala on kiva ja sillä on täysin turhaan vääränlainen kaiku.

Perinnän mielikuvat

On toisaalta ongelma, mutta toisaalta myös hyvä, että ihmiset “pelkäävät” perintää. Se tarjoaa Samille mahdollisuuden maalata asiakkaalle kuvan siitä, että perintä ei ole niin paha asia, kuin yleisesti kuvitellaan.

Lopulta kontaktit ovat lähes kaikki positiivisia. Siksi Sami onkin tyytyväinen siihen, että kilpailijat eivät tee vastaavaa.

Perinnän myymisessä on se ongelma, että perittävää ei aina ole. Kannattaa käyttää aikaa niiden asiakkaiden löytämiseksi, joilla on tilanne päällä. Soitan kyllä myös perinteisesti ihmisille, mutta siihen täytyy olla todella järkevä syy.

Sami kertoo, että tällä alalla asiakkaita on oltava valmis palvelemaan silloin, kun he sitä todella tarvitsevat. Asiakkaat saattavat ottaa yhteyttä esimerkiksi myöhään illalla, ja asia täytyy saada eteenpäin heti seuraavana päivänä.

Samalla se antaa vastuun huolehtia omasta jaksamisesta — täytyy osata itse löysätä tahtia.

Head of social selling — Samin työnkuva

Sami tekee sisältöä ja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Hän kirjoittaa blogia, ja tekee viikoittaista webinaarisarjaa, jossa viikoittain vaihtuva vieras. Vieraiden kanssa käydään läpi heidän omaa bisnestään sekä muita ajankohtaisia puheenaiheita.

Lisäksi Sami vierailee erilaisissa tapahtumissa, kuten Tampere Business Meetissä, jossa hän on yhtenä asiantuntijana ja sisällöntuottajana.

Teen periaatteessa kaikkea sitä, mitä 10 vuotta sitten myynnin keskuudessa paheksuttiin.

Kun homma toimii ja muut jutut pyörii, Samin kauppa käy aikalailla itsestään. Kun asiat tehdään oikein, tämän kaltainen myyminen on yhtälailla myymistä. Se tulee sen kaiken muun kautta, mihin on käyttänyt aikaa.

Samin työskentelytapa ei ole koskaan ollut työnantajalle ongelma. Työtehtävät olivat selkeitä jo rekrytointivaiheessa. Siksi hän arvostaa työnantajaansa ja on terveellä tavalla kiitollisuudenvelassa saadessaan tehdä asiat omalla tavallaan.

Mielikuvat maksumuistutuksesta

Monella yksityishenkilöllä on se käsitys, että maksumuistutus tarkoittaa automaattisesti luottotietojen menettämistä. Se on virheellinen käsitys. Luottotietojaan ei voi menettää vahingossa, vaan siinä vaiheessa on tehty jo paljon asioita.

Samoin yritysvelalliselle perinnän kirje saattaa olla vain potku siihen, että maksukäyttäytyminen muuttuisi. Se ei kuitenkaan tee automaattisesti taikoja.

Monet pitkittävät perintätoimiston käyttämistä usein liian kauan, sillä he pelkäävät katkaisevansa välit asiakkaaseen. Todellisuudessa se voisi olla monelle helpotus, että ulkopuolinen hoitaa laskutuksen ja tekee sen vielä kohteliaasti.

Kaikella sometekemisellä ja sisältömarkkinoinnilla voidaan vaikuttaa asiakkaan ajatuksiin niin, että se muistaa meidät. Ja kun sillä on tilanne päällä, niin se tajuaa soittaa sille kaverille joka siellä somessa näkyi.

Joonas puhuu myös omista ennakkoluuloistaan, mutta Samin kanssa juttelu on muuttanut näkemyksiä positiivisempaan suuntaan.

Alan näkyvyyttä ei helpota brittiläinen tosi-tv-ohjelma, jossa kaksi isoa miestä tulevat perintätoimistolta asiakkaan kotiin etsimään perittäviä rahoja ja arvoesineitä. Suomessa perintätoimiston apu voi todellisuudessa olla esimerkiksi vain muistutus tai maksusuunnitelma.

Lisäksi perintätoimisto tekee muutakin, kuin perintää. He voivat auttaa yritystä jo laskun lähetysvaiheessa.

Onnistunut perintä

Vuonna 2018 Sami piti ahkerasti verkostoitumisvartteja. Sitä kautta hän sai yhteydenoton asiakkaalta, jota hän tuskin olisi tavoittanut kylmäsoittelemalla. Siitä kehkeytyi pitkä ja todella hyvä asiakaskeissi. Kun hän joskus epäilee omia tekemisiään, tämä toimii muistutuksena siitä miten asiat lopulta toimii.

Iso osa perinnän asiakkaista on B2B juttuja. Kuitenkin asiakkaasta riippumatta kaikki odottavat, että tietty määrä rahaa tulee tilille tiettynä päivänä.

Laskujen rahoitus

Nykyään kovassa huudossa on laskujen rahoitus. Kun asiakas lähettää laskun, perintä maksaa siitä heti sovitun rahoitusosuuden. Loppu tulee eräpäivän mukaan. Se auttaa usein kassan kierrossa.

Jotkut ajattelevat, että laskurahoituksen käyttäjällä on ongelmia hallita omaa kassavirtaansa. Jotkut ajattelevat sitä jopa epäonnistumisena. Nämä näkemykset ovat virheellisiä ja laskujen rahoitus pitäisi nähdä ennemmin mahdollisuutena.

Jos Idention tapauksessa yritykseen olisi tulossa esimerkiksi uusi devaaja ja maksuajat ovat pitkiä, niin juuri sellaisessa tilanteessa laskujen rahoituksesta voisi olla apua.

Meille olisi tärkeää, että saataisiin enemmän kysymyksiä, jotka vaivaa mieltä. — Sami Saarenpää

Sivutoimisia töitä ja harrastuksia

Samia on aina kiinnostanut matkustella veljensä kanssa erilaisille rikos- ja murhapaikoille. Maailma on pelikenttänä suuri ja heidän aikansa ei riitä reissaamaan oppaan roolissa. Siksi he ovat kehittäneet sovelluksen, joka toimii oppaana ja tarjoaa virtuaalisia kävelykierroksia.

Sovellus on saanut hyvää palautetta ja se on noteerattu uskomattomissa paikoissa. Yhtään negatiivista palautetta ei ole tullut.

Matkustelun ohessa Sami kirjoittaa Aika-ajo -blogia, joka on paisunut jo aika isoksi. Lisäksi omana “terapiaprojektina” Samilla on matkustella vaihtoehtoisissa ja erikoisemmissa paikoissa, kuten keskitysleireillä tai Chernobylissa ja kirjoittaa niistä Reppureissu-blogiin.

3 asiaa, joita Sami haluaa edistää

  1. Nostaa myyntityön arvostusta. Sinne ei jouduta, vaan päästään.
  2. Halu muuttaa perintäalan mainetta. “Me autamme ja olemme oikeastaan hyväntekijä.”
  3. Harrastuspuolelta — saada ihmiset ymmärtämään, että pakettimatkailu ei ole matkailua. Koko maailma on avoinna ja kotisohvalta voi varata ihan mitä vain. Maailma täytyy nähdä oikeasta näkökulmasta ja myös läheltä löytyy näkemisen arvoisia paikkoja.