Digitalisaatio, Bitcoin ja NFT – vieraana Coinmotion

Erika Bergström

2.8.2021 · 4 min

Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta, joka on syntynyt vuonna 2008. Sen rinnalle on syntynyt monia muita kryptovaluuttoja, joita kutsutaan usein vaihtoehtovaluutoiksi ("altcoins"). Idention perustaja ja senior ohjelmistokehittäjä Sami Suo-Heikki on kirjoittanut blogisarjan, joka käsittelee lohkoketjuteknologiaa mm. bitcoinin näkökulmasta. Pääset lukemaan tekstit tästä.

Sattumalta kryptovaluuttojen pariin

Saimme jonkin aikaa sitten Prochat-podcastin vieraaksi Coinmotionin Community Managerin Pessi Peuran. Toimitusjohtajamme Joonas haastatteli Peuraa tämän kokemuksista kryptovaluuttojen parissa sekä yleisemmin digitalisaation näkökulmasta.

Peura törmäsi kryptovaluuttoihin ensimmäistä kertaa pyörittäessään omaa ravintolaansa. Asiakkaaksi saapui henkilö, joka oli ostanut kryptovaluuttoja hyvin varhaisessa vaiheessa.

– Törmäsin kryptovaluuttoihin omassa ravintolassani asiakkaan kautta. Ostin häneltä myös ensimmäiset kryptoni. Tämä tapahtui vuonna 2011. Minulla oli niitä silloin kahdessa eri palvelussa, joista vuoteen 2013 mennessä molemmat olivat kadonneet bittiavaruuteen – varani enemmän ja vähemmän niiden mukana. Onneksi tälle alalle on tullut nyt myöhemmin myös regulaatiota.

– Aloin aktiivisemmin seuraamaan kryptovaluuttoja vuonna 2017 ja tutustuin useampaan palveluun. Päädyin Coinmotionille töihin, kun olin yrittäjäprosessissani sopivassa välivaiheessa. Olin seurannut Coinmotionia jo pitkään, mutta avoimia paikkoja näytti olevan vain sovelluskehittäjille. Lopulta tekijää haettiin Community Managerin positioon ja silloin sain tilaisuuteni.

Coinmotion kryptovaluuttojen kaupankäyntipalveluna

Coinmotion on yksi lukuisista toimijoista alalla ja yritys on yksi ensimmäisiä bitcoinien myyntipalveluja pohjoismaissa ja Euroopassa.

– Toimintamme alkoi Bitcoinien ostosta ja myynnistä, jonka jälkeen tuli bitcoin-käteisautomaatteja. Meillä on niitä Suomessa isoissa kaupungeissa. Kehitimme myös alustaa ja aika nopeasti huomasimme, että se oli hyvinkin potentiaalinen. Nykyään yrityksemme on lisensoitu maksulaitos.

– Seuraamme jatkuvasti sitä, mihin ala kehittyy, mutta olemme aina ollut bitcoin-vetoinen firma. Emme ole halunneet lähteä tarjoamaan asiakkaille kaikkia uusimpia villityksiä. Yrityksemme perustajat ovat uskoneet bitcoiniin järjestelmänä ja suhtautuneet varovasti muihin kryptovaluuttaprojekteihin. Valikoimamme kryptovaluuttojen osalta kuitenkin vähitellen laajenee.

Kritiikkiä ja muutoksia asenteissa

Bitcoiniin liittyen nousee esiin usein tietyt samat kritiikit. Keskustelu on aiemmin junnannut jossain määrin myös paikoillaan, mutta 2020-luvulla on alkanut olla jo erilainen ääni kellossa.

– Eräs pankki on kirjoittanut, että he eivät ole lähdössä mukaan bitcoiniin, koska se ei tuota arvoa eikä siinä ole samanlaista osinkotuottoa kuin osakkeissa. Kyse on kuitenkin aika erilaisesta sijoitusluokasta ja on helppoa löytää myös kryptojen maailmasta vastaavia mekanismeja. Esimerkiksi kryptovaluuttojen lainauspalvelut ovat aika kehittyneitä.

Peura ei usko, että Coinmotionia haittaisi, jos suomalaiset pankit vaihtaisivat kantaansa ja lähtisivät mukaan kryptovaluuttoihin. Se edistäisi hänen näkemyksensä mukaan koko alan toimintaa.

– Pankkien näkökulmana on, että finanssivalvonnalta tulee kova paine ja rahanpesussa täytyy olla tiukkana. Pankkien palvelupaletti on jo nyt monipuolinen. Siihen kun lyödään vielä yksi riskialtis omaisuusluokka mukaan, niin se olisi jo aikamoinen hallinnollinen taakka.

– Aiemmin ajateltiin, että yleistyäkseen Bitcoinin pitäisi tulla käteväksi tavaksi maksaa. Vuoden 2017 buumissa puhuttiin vielä siitä, että kaupat alkavat hyväksyä Bitcoinin maksuvälineenä. Jonkinlaista läpimurtoa siis odoteltiin. Edelleenkään Bitcoin ei ole kätevä tapa maksaa päivittäisiä ostoksia. Isoihin transaktioihin, joilla ei ole kiire, se on sopiva.

Tulevaisuutta ajatellen Peura näkee, että kryptovaluuttojen käytöstä ja ostamisesta pitäisi tehdä kaikille todella helppoa.

"Ihmisen ei tarvitse olla teknologia-asiantuntija käyttääkseen kryptoja."

Kryptovaluuttojen maailma on muuttunut viime aikoina ja se on alkanut näkyä myös Peuran arjessa.

– Parin viime vuoden aikana oma puhelimeni on alkanut laulaa, kun kavereilta on alkanut tulla kyselyjä siitä, miten kryptoihin kannattaa lähteä mukaan. Aiemmin on ollut ennemmin niin, että olen yrittänyt saada ihmiset näkemään, että tämä on siisti juttu. Nyt tilanne on tosiaan kääntynyt toisinpäin. Talous mullistuu voimakkaasti, kun eri sovellukset muuttavat markkinoita ja se on nuoremmille sukupolville yhä oletettavampaa. Yleisilmapiiri on myös avoimempi talouden mullistumiselle.

– Kun markkina on kuumentunut, niin olen yrittänyt sanoa myös, että tähän liittyy riskejä. Olen yrittänyt tyynnytellä ja puhua ajallisen hajauttamisen näkökulmasta ostoissa.

WTF is NFT?

Joonas on itse innostunut viime aikoina NFT:istä. Hän on itse ostanut ensimmäiset NFT:nsä jo jonkin aikaa sitten. Hän tiedusteli Peuran suhtautumista NFT-markkinoihin ja vastaanotto oli varovaisen positiivinen.

– NFT:t digitalisoivat keräilyharrastusta, joka ihmisillä on ollut jo pitkään. Minusta tuntuu, että se liittyy vähän tähän pandemia-aikaan. Ihmiset ovat kotona, eivätkä ole kuluttamassa rahojaan ravintoloihin tai palveluihin. Sama ilmiö näkyy varmasti myös kryptoissa. NFT on digitalisoitu versio uniikista keräilykohteesta.

– Missä tahansa, jossa on noin hurjia arvonnousuja, tulee väkisinkin ylilyöntejä. NFT:itä myydään tuhansilla euroilla ja joidenkin kuukausien kuluttua niistä voi saada pari dollaria.

– Tyylikkäästi toteutetuissa NFT:issä voi olla jatkuvuutta ja näen tämän ihan positiivisena ilmiönä, jonka ympärillä kokeillaan tällä hetkellä monenlaista.

Digitalisaatio muutoksen mahdollistajana

Digitalisaatio ja teknologia ovat mahdollistaneet palvelujen ja sovellusten lisäksi valuuttojen ja keräilykohteiden siirtymisen verkkoon. Haastattelemme podcastissamme monia digitaalisen kehityksen parissa työskenteleviä eri alojen ammattilaisia. Kuuntele Prochat-podcastia ja löydä itseäsi kiinnostavia aihealueita digitalisaation saralla.