Behind the Brand – Näin teemme sisältöä

Erika Bergström

10.3.2020 · 5 min

Behind the Brand

Haluamme uuden podcast-sarjan myötä avata sitä, miten rakennamme brändiämme IT-alan yrityksenä. Joonas ja Wille puhuivat ensimmäisessä jaksossa sisällöntuotantostrategiastamme sekä siitä, mikä ajatus tekemisen taustalla on.

Olemme saaneet jonkin verran kysymyksiä siitä, mistä saamme erilaiset ideat sisältöihimme. Wille ja Joonas kertoivat sarjan ensimmäisessä jaksossa tekemisestämme käytännön tasolla.

Behind the brand vol 2.

Mistä idea sisällöntuotantoon lähti?

Oikeastaan kaikki lähti Garyvee content modelista. Teemme sisältöä Volume of content -tyylisellä lähestymistavalla, jossa sisältöä tulee ulos reilusti.

Kuka ihmeen Garyvee? Gary Vaynerchuck on yrittäjä sekä sosiaalisen median edelläkävijä, joka on aina osannut käyttää digitaalisia kanavia hyödykseen markkinoinnissa. Hän on ehtinyt urallaan paljon ja Joonas on seurannut häntä jo pitkään.

Strategia on lyhykäisyydessään seuraava: Mitä enemmän jaat erilaista sisältöä, sitä paremmin huomaat minkälaiseen sisältöön yleisösi reagoi. Silloin toimivaa sisältöä voi jatkaa ja lähteä kehittämään.

Olemme tietysti kehittäneet tekemistämme oman näköiseksemme ja kokeilleet erilaisia, uusia asioita.

Miten teemme sisältöä?

Haluamme markkinointitiimiimme neljä keskeistä roolia. AD ja Copywriter löytyvät jo tiimistä. Lisäksi haluamme tulevaisuudessa oman videotuottajan, joka pystyisi hoitamaan kuvaamisen ja jälkikäsittelyn. Neljäs rooli on digianalyytikko, jolta luonnistuu mainosten pyörittäminen. Lisäksi hänelle tuttuja termejä tulisivat olla CAC, LTV sekä CPM ja hän olisi expertti erilaisten alustojen hyödyntämisessä.

Moni yritys keskittyy yhdenlaisen suuremman sisällön tekemiseen ja sen jakamiseen kaikkialla - usein vain yhdelle kohderyhmälle viestien tai kohderyhmäajattelun unohtaen. Volume of contentin kautta saamme tehtyä oikeanlaista sisältöä eri kohderyhmille. Emme voi tietenkään tehdä kaikkea kaikille, eikä se ole tietenkään tarkoitus. Saamme kuitenkin arvokasta tietoa siitä, minkälainen sisältö vetoaa eri kohderyhmiin.

Sen sijaan, että yritämme puhutella kaikkia IT-alan ihmisiä samalla tavalla, haemme sinne vähän erilaisia juttuja. Jo pelkästään meidän 9 hengen tiimissä ihmisiin vetoavat erilaiset asiat. Emme halua tehdä mainontaa tai viestintää vain siksi, että sitä pitäisi tehdä. Haluamme rohkeasti kokeilla niiden erilaisia muotoja.

Brändi ja viestintä ovat tekijöitä, joiden tulee olla kunnossa. Ne tulevat pidemmässä juoksussa suojaamaan yritystä erilaisilta vaikeuksilta, kuten lamalta. Media hallitsee maailmaa. Jossain vaiheessa kilpailu kovenee entisestään ja silloin brändin voimaa ei kannata aliarvioida.

Minkä pohjalta sisältöä tehdään ja miten se keksitään?

Olemme sisällöntuotannon tärkeän elementin äärellä. Podcast on meillä sellainen, jonka ympärille rakentuu mm. osa blogista ja lisäksi se inspiroi esimerkiksi sarjakuviin. Podcast pitää sisällön kiinni ajassa ja antaa mahdollisuuden mielenkiintoisten vieraiden haastatteluihin, jotka saattavat antaa meille uusia oivalluksia.

Podcast on meille siis tietynlainen "pillar content". Se tarkoittaa juuri sitä pääsisältöä, jonka pohjalta pystymme rakentamaan suuren osan muusta sisällöstä. Tietysti saamme muitakin ideoita, joita haluamme jakaa, mutta pääsisältö syntyy usein podcastin pohjalta.

Ajatuksena sisällöntuotannossa kannattaa yleisesti olla: ota juuri se juttu, jossa sinä olet vahvin. Se, mikä sinulta tulee helposti.

Meillä sisältö on usein ajankohtaista, sillä se kumpuaa niistä asioista, mistä sillä hetkellä puhutaan. Ovatpa aiheet projekteihin liittyviä tai ihan vaan fiiliksiä, ne ovat aina ajankohtaisia.

On vaikeaa yrittää olla aito ja läsnäoleva, jos sen yrittää tehdä väkisin vääntämällä.

Joku voisi ajatella, että olemme jo rakentaneet brändin ja meitä kuunnellaan sen vuoksi. Ja että yksilöllä tai nuoremmalla yrityksellä ei ole sanottavaa, joka kiinnostaisi muita.

VÄÄRIN.

Nykyaikaa leimaa se, että yritämme näyttää asioista vain täydellisimmän puolen. Haluamme hioa kaiken loppuun asti, jotta sen uskaltaa edes postata.

Ei kannata valmiiksi arvottaa, puhutteleeko sinun juttusi ketään. Tottakai täytyy miettiä, mitä julkaisee, mutta sitä ei saa pelätä. Yritämme luoda itsekin avointa kulttuuria asian suhteen; kun joku saa ajatuksen, muokkaamme sen kohtalaisen kevyesti niin, että voimme hyödyntää idean.

Laadun määritelmä

Wille olisi aiemmin sanonut, että laatu on sitä, että koettaa miettiä erilaiset skenaariot läpi ja tekee sitä kautta.

Nyt kun mietin, minkälaisia asioita olen itsekin päässyt tekemään, en olisi ehkä uskonut että niin simppelit jutut olisivat edes toimineet. Tekemisen kautta on tullut oivalluksia.

Laatu syntyy oivalluksista matkan varrella, kun uskaltaa pistää materiaalia ulos. Ei niinkään siitä, että tarvitsisi olla täydellinen.

Joonas on aina sanonut, että laatu on subjektiivista. Yhdelle se voi olla hyvä juttu, toiselle täyttä roskaa. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää mikä puhuttelee ihmisiä milläkin tavoin. Riittää, että yksikin ihminen kokee sisällön omakseen ja se koskettaa jotenkin.

Ihmisläheinen viestintä on sitä mitä haluamme tuoda julki. Olemme kuka olemme ja julkaisemme sisältöä, joka on meidän tyylistämme.

Posterit herättävät huomiota

Mistä idea keskustelua herättäneisiin julisteisiin lähti?

Wille aloitti Identiossa marraskuussa ja eräänä joulukuun päivänä hän käveli bussipysäkille. Keskustassa oli paikallisten teatterien mainoksia ja silloin hänelle välähti.

Hän on käyttänyt freelancerina vuosia julisteiden tekoon ja se on ollut hänelle aina mielenkiintoista. Nimenomaan ajatuksia herättää se, miltä ne näyttävät ja miten niissä viestitään asioita.

Silloin Wille hoksasi, että Identiolle olisi siistiä saada oma posteri.

Kun Joonas vinkkasi kahdesta uudesta työntekijästä sekä uudesta toimistosta, juliste olikin oiva tapa esitellä uudet tiimiläiset. Sitä tehdessä huomasi hyvin, kuinka paljon se aiheutti hyvää fiilistä pelkästään oman yrityksen sisällä. Halusimme tehdä julisteesta kuukausittaisen projektin.

Teetämme valmiista julisteista taulut, jotka tekevät toimistostamme oman näköisen.

Aina joku kyseenalaistaa - onko näissä järkeä?

Olemme saaneet posterien johdosta lukuisia mahtavia kommentteja. Lisäksi on ollut hauska seurata ihmisten reaktioita, kun he ovat vierailleet toimistolla. Posterit ovat juuri niitä, jotka luovat sitä oikeaa fiilistä.

Tällaisen ROI on todella vaikeaa laskea. Mitä jos posteri tuo meille uuden työntekijän? Mitä jos asiakas ostaa meiltä konsulttipalveluita, koska hänen mielestään meillä on positiivinen meininki?

On parasta tuottaa sisältöä, mistä omakin jengi on fiiliksissä. Joku voisi nauraa ajatukselle "hyvästä fiiliksestä", mutta meistä se on aidosti tärkeää. Sille ei voi lyödä hintalappua.